Yunanistan’dan S-400 açıklaması: ‘Amaç NATO’yu bölmek’

Türkiye ile ABD arasında uzun süredir devam eden S-400 krizi nedeniyle Ankara’ya yönelik yaptırımlar gündemdeyken, Yunanistan’dan tartışma yaratacak bir açıklama geldi.

Yunanistan’dan S-400 açıklaması: ‘Amaç NATO’yu bölmek’

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Türkiye’ye Rus S-400 füze savunma sistemi satışının amacının NATO’yu içeriden bölmek olduğunu söyledi.

Panagiotopoulos’a göre Ankara’nın Rusya’dan S-400 alımının, “kasıtlı veya kasıtsız olarak, NATO’nun uyumunu içeriden baltalamanın” bir unsuru.

S-400 sisteminin Türkiye’de “dekoratif maksatlarla bulunmadığını” söyleyen Panagiotopoulos, şunları söyledi:

“Bir noktada bir şeyler yapılmalı. Eğer hiçbir şey yapılmazsa, o zaman Türkiye ve liderleri tüm bölgede istikrarı tehdit eden hasmane ve çatışmacı türden davranışları serbestçe sergileyebileceklerine inanmak için kendilerinde her türlü hakkı görür.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper da dün Türkiye’ye yönelik yaptırımları tekrar gündeme getirmişti. Cooper, Türkiye'ye yaptırımları kesin olarak düşündüklerini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Rene Clarke Cooper, Türkiye'nin Rus S-400’eri konusundaki tavrının “provokatif” olduğuna dikkat çekmişti.

ABD’nin S-400’ler konusundaki kırmızı çizgisi konusunda Ankara’yı uyardıklarını belirten Cooper, "S-400'ü test etmenin kesinlikle kabul edilemez olduğunu çok net bir şekilde belirttik" demişti.

Cooper, Ankara'yı buna karşı ikna etme çabalarının sürdüğünü ifade etmişti.

S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının uygulanması planlanıyor.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz