Yunanistan: NAVTEX ilanları sürdükçe diyalog olmaz

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de araştırmalar yapan Oruç Reis araştırma gemisi için yeni bir NAVTEX yayınlaması Atina'nın yeniden tepkisine yol açtı.

Yunanistan: NAVTEX ilanları sürdükçe diyalog olmaz

Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ankara'nın peş peşe gelen Navtex ilanları ile müzakere masasından git gide uzaklaştığına dikkat çekildi. 

Oruç Reis, bölgede sismik araştırmalarını sürdürürken, Ankara 29 Kasım'a kadar sürecek yeni bir Navtex ilan etmişti.

Oruç Reis'e, Ataman ve Cengizhan gemileri de eşlik edecek.

Bir önceki açıklamada ise ilanın 23 Kasım'a kadar süreceği belirtilmişti.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:

"Türkiye bugün (Cumartesi) 21-29 Kasım tarihleri arasında geçerli olmak üzere, Yunan kıta sahanlığı içinde sismik araştırmalar yapmak için ilan ettiği hukuk dışı yeni Navtex duyurusuyla uluslararası deniz hukukunu ihlal etmekte ve bölgedeki barış ve istikrarı tehlikeye atmayı sürdürmektedir.

Türkiye maalesef, bölgedeki gerginliği tırmandıran yasa dışı eylem ve faaliyetlerden kaçınılmasını öngören uluslararası toplumun ve Avrupa Konseyi'nin çağrılarını ve uluslararası hukuka uygun olmayı bir kez daha açıkça ret etmektedir. Türkiye bu faaliyetleriyle, AB üyeliği için 'stratejik öncelik" tanıdığını iddia ettiği bir sırada AB ilişkilerini iyileştirmekten uzaklaşmaktadır.

Yunanistan, yapıcı bir diyalogtan daha fazla uzaklaştıran Türkiye'nin bu provokatif faaliyetleri kınamakta ve Navtex ilanını geri çekmesini talep etmektedir."