YPG Sözcüsü Redur Xelil kaçırıldı mı?

YPG Sözcüsü Redur Xelil kaçırıldı mı?

Suriyeli Kürt güçlerden oluşan YPG Sözcüsü Redur Xelil’in PKK tarafından kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü iddia edildi

Suriye Kürt Ulusal Konseyi yöneticilerinden Xalid Ali tarafından KDP.info’ya yapılan açıklamada Redur Xelil’in PKK tarafından bölgeye gönderilen bir birim tarafından alıkonularak bilinmeyen bir yere götürdüğünü söyledi. Açıklamalarının devamında, PKK’nin Rêdur Xelil’in yerine bölgede sürekli ENKS yöneticilerini gözaltına aldıran Nuri Muhammed’i getirtmeyi planladığını belirten ENKS üyesi Xalid Ali, Xelil’in PKK tarafından alıkonulduğunu belirtti.

Redur Xelil’in PKK tarafından alıkonulması kısa süre içinde Kürtlerin gündemine yerleşti. Olaylara siyasi ve partizan bir yaklaşım tarzı olmayan Redur Xelil’in olaylar karşısındaki Ulusalcı refleksleri 4 parçadaki Kürtlerden destek görüyordu. YPG içinde alışılmışın dışında bir portre çizen Redur Xelil, geçmişte de PKK ve PKK’ye yakın birimlerle karşı karşıya gelmişti.

KAÇIRILMA İDDİASINI DESTEKLEYEN OLAYLAR

YPG Sözcüsü Redur Xelil, Ekim ve Kasım 2015 tarihlerinde PKK ve PYD yöneticileri ile görüş ayrılığına düşerek karşı karşıya gelmiş; bu ayrılıklar medya haberlerine de konu olmuştu. ENKS Yöneticisi tarafından Redur Xelil’in PKK tarafından alıkonulduğu iddiasını güçlendiren olaylar ise şu şekilde gelişmişti:

Ekim 2015, Redur Xelil: Salih Muslim’in açıklamaları YPG’yi bağlamaz

YPG sözcüsü Rêdûr Xelîl, 2015 yılının Ekim ayında PYD Eşbaşkanı Salih Muslim’in YPG güçlerinin ileriye dönük operasyon ve planlarına ilişkin görüşlerini açıklarken açıklamıştı. PYD Lideri Salih Müslim’in YPG hakkındaki açıklamalarına reaksiyon gösteren YPG sözcüsü Redur Xelil, Salih Müslim’in görüşlerinin YPG’yi hiçbir şekilde bağlamadığını belirtti.

O günlerde Redur Xelil, PKK’nin Suriye’deki medya kolu olan ANHA ajansına verdiği mülakatta şunları söylemişti:

 “PYD Eşbaşkanı sayın Salih Muslim’in bu konuların yanısıra uluslararası koalisyon güçlerinin YPG’ye silah verip vermediği hususu da dahil siyasetçi olarak kendi uzmanlık ve sorumluluk alanı dışında, yeterince olaylara hakim olmadan birçok askeri konuyu değerlendirmesi, ancak kendisini ve eşbaşkanı olduğu siyasi partiyi bağlar. Çünkü o bir siyasi parti eşbaşkanıdır. Bizler askeri bir örgütlenmeyiz. Dolayısıyla sayın Muslim’in sözleri ve değerlendirmeleri YPG olarak bizleri bağlamamaktadır” dedi.

Rêdur Xelîl, ABD’nin YPG güçlerine silah yardımında bulunduğu yönündeki haber ve açıklamalara ilişkin de “ABD kime silah gönderdiğini, kimi silahlandırdığını iyi bilmektedir” sözleriyle cevap verdi.

Redur Xelil, Şii Haşdi Şabi’ye Karşı Kürdistan Hükümetine Askeri Destek Sözü Vermişti

Kasım 2015 tarihinde Şii Haşdi Şabi Milislerinin Kürdistan bölgesine yönelik herhangi bir saldırısı ya da tehdidi oluşması halinde tüm güçlerini Kürdistan Hükümetinin kontrolüne vermeye hazır olduklarını belirtmişti. Konuyla ilgili Kasım 2015’te yaşanan bu gelişme ile PKK ile görüş ayrılığına düştüğü belirtilen Redur Xelil’in konu ile ilgili sözleri şu şekilde medyaya yansımıştı:

YPG sözcüsü Redur Xelil tarafından yapılan resmi bir açıklamada, Şii milislerin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik müdahaleleri konusunda Murat Karayılan ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Şii Milislerin Kürdistan bölgesine yönelik olası her müdahale ve saldırısı karşısında YPG, YPJ ve Asayiş'teki savaşçılardan oluşan tüm güçlerini Kürdistan Bölgesi hükümetinin kontrolüne verme kararı aldıklarını söyledi.

Açıklamada, Şii Haşdi Şabi milislerinin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik en ufak müdahale veya saldırı girişiminde bulunmalarının savaş sebebi sayılacağı vurgulandı.