Van’da gazetecilere gözaltı talimatı veren savcı ‘helikopterden atılan’ köylüleri soruşturmuş!

Van’da helikopterden atıldıkları tespit edilen iki sivilin gözaltına alınma talimatını veren savcının, bu olayı duyurduktan sonra gözaltına alınan gazetecilere yönelik soruşturmayı başlatan savcı olduğu ortaya çıktı.

Van’da gazetecilere gözaltı talimatı veren savcı ‘helikopterden atılan’ köylüleri soruşturmuş!

O isim ise Van Cumhuriyet Savcısı İsmail Köker.

Van’ın Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül günü operasyona çıkan askerlerce gözaltına alınmalarının ardından bindirildikleri helikopterden atılmaları üzerine Servet Turgut  yaşamını yitirmişti, Osman Şiban ise ağır yaralanmıştı. 

Olayla ilgili kolluk görevlileri hakkında açılan soruşturmayı yürüten savcı ile olayı kamuoyuna duyuran gazetecilere yönelik soruşturmaya bakan ismin aynı olduğu bilgisine ulaşıldı. 

Savcı Köker, aynı zamanda yaşamını yitiren Servet Turgut ve Osman Şiban’ın gözaltına alınması talimatı veren isimdi. Helikopterden atılma işkencesinin ortaya çıkmasıyla ilgili dosya, savcı Köker’den alındı.

Turgut ve Şiban’ın avukatlarının suç duyurularında bulunması üzerine olayda yer alan askerler hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs” ve “işkence” gerekçeleri ile başlatılan soruşturma dosyası ise Köker’e verildi. 

Bu soruşturmayı yürüten savcı Köker, skandalı belgeleriyle ortaya çıkaran gazeteciler hakkında operasyon talimatını verdi.

Bu talimatla konuyla ilgili haberleri yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile birlikte Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner, eski dağıtımcısı Şükran Erdem 5 Ekim sabahı evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı.

Gazetecilerin evlerinde ve Mezopotamya Ajansı bürosunda yapılan aramalarda bilgisayar hard disklerine ve kimi gazetecilik materyallerine el konuldu.

Hakkında gözaltı kararı verilen eski gazete dağıtımcısı Mikail Tunçdemir ise Kovid-19’a yakalanıp karantina altında olması nedeniyle gözaltı kararı kaldırıldı.

Gazetecilerle ilgili soruşturmaya ilişkin “gizlilik” kararı alan savcı Köker, gözaltındaki altı ismin gözaltı sürelerini de dört gün daha uzattı. (Mezopotamya Ajansı)