"Uygur Türkleri Doğu ve Güneydoğu’daki illere yerleştirilsin"

"Uygur Türkleri Doğu ve Güneydoğu’daki illere yerleştirilsin"

 AK Parti’den ihrac edilen eski Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Uygur Türkleri’nin getirilip “Doğu ve Güneydoğu”daki sınır illerine yerleştirilmesi önerisinde bulundu. Bakır’ın bu paylaşımı tepkiye yol açtı.

2019 yılında, Suriyeliler hakkında sarfettiği sözler nedeniyle AK Parti’den ihrac edilen eski Pelin Gündeş Bakır, Çin hükümetinin baskısı altındaki Uygur Türkleri’nin Kürt illerine getirilip yerleştirilmesini istedi.

Bakır, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Uygur Türklerine vatandaşlık verelim. Doğu ve Güneydoğu’daki sınır illerimizde arazi vererek onları yerleştirelim” dedi.

Pelin Gündeş Bakır, bu paylaşımı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 9 Ağustos günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaptığı açıklamada, "Ben Türk'üm, ben Türkmen'im diyen soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz. Bu, Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatıdır" açıklamasının ardından yaptı.

Pelin Gündeş Bakır’ın bu paylaşımına partisinden istifa eden AK Parti 23’üncü Dönem Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan'dan tepki geldi.

Zeydan, Bakır’ın yorumunun altına, “Kıymetli Vekilim; Uygur Türklerine vatandaşlık konusunda size katılıyorum. Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki sınır illeri yerine, sizin memleketiniz Kayseri ve civar illerinde kendilerine arazi tahsis edilirse daha uygun olur” diye yazdı.

Rüstem Zeydan, Bakır’ın “Suriyeliler” hakkındaki sözlerine de göndermede bulunarak, “Çünkü Doğu ve Güneydoğu illerinde çok Suriyeli var” dedi.

 

 

Sosyal medya paylaşımı yüzünden partisinden ihrac edilmişti

Kasım 2019’da İstanbul Bakırköy'de 3 kişilik bir ailenin siyanürle hayatına son vermesinin ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Suriyelileri Türklerin sırtından indirin artık. Vatanlarına dönsünler. Hiçbirine vatandaşlık verilmesin” diye yazan AK Parti eski Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, partisinden ihraç edilmişti.

İhrac kararına karşı AK Parti Disiplin Kurulu'na savunmasını veren Bakır, “Türk milliyetçisi” olduğunu ve paylaşımlarının AK Parti tüzüğüne uygun olduğunu belirtimişti.

Pelin Gündeş Bakır, Türkiye’nin Suriye’den çıkmaması gerektiğini savunmuş, “Eğer Suriye yeni Anayasası ile federal bir yapıya kavuşturulursa ve biz buna engel olamazsak, Suriye’de 3,5 milyon nüfusu ile ikinci büyük etnik güç olan Suriye Türkmenlerinin en az Suriye’deki Kürtler kadar bir federe devlet kurma hakları vardır” demişti.