Uluslararası Enerji Ajansı:Kürdistan bağımsızlığı Gündemde

Kürdistan petrolü ve doğalgazı büyük bir avantaj

Uluslararası Enerji Ajansı:Kürdistan bağımsızlığı Gündemde

Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü ve OECD üyesi Mehmet Öğütçü, "Gündem de Kürt bağımsızlığı söz konusu. İlerde böyle bir girişim olursa bölgedeki petrol ve gaz büyük bir avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.

Öğütçü, "Kürdistan Yönetimi'nin alanında çok zengin gaz yatakları var. En önemlisi Miran ve Binabavi, onun dışında başka bölge sınırlar bölgelerinde de da gaz yatakları var. Sorun, bu gazı çıkartıp sülfüründen temizlemekte, sonra boru hatlarıyla yüksek değerli piyasalara ulaştırmakta” ifadelerini kullandı.

"Piyasalarla anlaşmanızı önceden yapamazsanız çıkartsanız bile fayda etmez. Bunu geçmişte hem Irak'ta hem de başka bölgelerde  yaşadık” diyen Öğütçü:

"Şu anda bence en önemli proje Genel Enerji'nin yürüttüğü Miran ve Binebavi'deki sahalar. Bunun anlaşması yapıldı. Bunun satın alınması Ankara'yla tamamlandı. Şu anda iş, gerekli yatırımları yapıp bu gazın anlaşmasında. Burada şu sorun yaşanıyor. Uluslararası finans çevreleri Kürdistan'ı egemen bir varlık olarak tanımadığı, Irak'ın bir parçası olarak gördüğü için finans sağlamakta oldukça çekingen davranıyorlar.

İkinci önemli sorun ise Erbil yönetiminin uluslararası petrol ve doğalgaz üreticilerine haklarını zamanında ödeyememesi. Ödemelerde ciddi gecikmeler oluyor. Geçmişteki borçlar ödemiyor, bu da yatırımcılar açısından güveni sarsıyor. Şahsi kanaatim, bölgedeki gaz kaynaklarının çıkartılması için yatırıma Türkiye alıcı ülke olarak Çin veya körfezdeki egemen servetonları gibi kaynaklar harekete geçirilebilir. Uluslararası büyük yatırımcıların gelmesi çok zor.” dedi.