Uluslararası Af Örgütü’nden Cumartesi Anneleri için çağrı

Uluslararası Af Örgütü, 700. Hafta eylemlerine izin verilmeyen, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen Cumartesi Anneleri için çağrıda bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nden Cumartesi Anneleri  için çağrı

Uluslararası Af Örgütü,  700. Hafta eylemlerine izin verilmeyen, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen Cumartesi Anneleri için çağrıda bulundu.

Gözaltında kaybedilen evlatlarının hesabını sormak için her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri’nin 700. haftaya giren eylemine, biber gazlı saldırı oldu. 47 kişi gözaltına alındı. Hak savunucuları, son dönemin en sert saldırısıyla karşılaştıklarını belirtti. Yaşananların ardından Cumartesi Anneleri bir kez daha gündeme geldi. İçişleri Süleyman Soylu "İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik" demişti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Bir daha o alan o tür işler için kullanılmayacak” diyerek Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’ne izin vermeyeceklerini duyurmuştu.  Soylu ve Çelik’in sözlerinden sonra açıklama yapan İHD, “Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kayıplarını aramaktan ve adalet istemekten vazgeçmeyecek!” ifadesini kullandı.  Soylu ve Çelik’in açıklamasının ardından Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri için çağrıda bulundu:

“-Hemen şimdi Türkçe, İngilizce veya kendi dilinizde yazarak yetkililere çağrıda bulunun:

-T.C İçişleri Bakanlığına; gerçekleştirilmesi planlanan barışçıl protestoların hukuka aykırı herhangi bir sınırlandırma olmaksızın gerçekleştirilebilmesini ve protestoya katılanların ifade özgürlüğü ile barışçıl toplanma haklarını kullanabilmesini güvence altına almalıdır.

-T.C Adalet Bakanlığına; polis memurlarının 25 Ağustos’taki barışçıl protestoya katılan kişilere yönelik gerekli olmayan aşırı güç kullanımına başvurduğu ve bu kişilere kötü muamele uyguladığına ilişkin iddialara yönelik tarafsız, bağımsız ve etkin bir soruşturmayı derhal başlatmalı ve sorumluluk taşıdığı tespit edilen herkesi adil yargılamalarla adalet önüne çıkarılmalıdır.”