Türkiye'nin, 'PKK'ye ortak operasyon' açıklamalarına İran ve PKK sessiz

İranlı yetkililerin reddetmelerine rağmen, Türk yetkililer İran ile PKK'ye yönelik ortak operasyon yaptıklarını ve bu operasyonlara devam etme konusunda da anlaştıkları yönünde açıklamaları birbiri ardına yapmaya devam ediyorlar.

Türkiye'nin, 'PKK'ye ortak operasyon' açıklamalarına İran ve PKK sessiz

İranlı yetkililerin dün aksi yönündeki açıklamalarına rağmen, Türk yetkililer birbiri ardına, İran ile PKK'ye yönelik ortak operasyon yaptıkları ve bu operasyonlara devam etme konusunda da anlaştıkları şeklinde açıklamaları yapmaya devam ediyorlar.

Bugün gün içinde Türk yetkililerden iki açıklama yapıldı:

İlk açıklama İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce'den geldi. İnce, İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari ile yaptığı görüşmede eş zamanlı operasyonlarda gelinen noktadan duyulan memnuniyetin dile getirildiğini, bölgedeki gruplara ve uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadele doğrultusunda yürütülen iş birliğinin iki ülke halkının huzuru için önemli olduğunun vurgulandığını belirtti.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İnce ile Zülfikari'nin telefon görüşmesinde, Türkiye ve İran'ın güvenliği bozan suçlulara ve terör gruplarına karşı eş zamanlı operasyon yapılmasına ilişkin yaptıkları anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda gelinen noktadan memnuniyet duydukları dile getirildi.

İkinci bir açıklama ise bu kez Jandarma Genel Komutanlığı'ndan geldi. Operasyon hakkında bir görüşme yapıldığı dile getirilen açıklamada, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rizai arasında bir telefon konuşması gerçekleştirildiği, iki komutanın operasyonun bir süre daha devam etmesi kararı aldığı açıklandı.

Açıklamalara göre, iki ülke tarafından düzenlenen ortak operasyon 18 Mart'ta, yani iki gün önce başlamış, operasyona ilişkin ayrıntıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Pazartesi günü duyurmuştu. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra İran, ortak operasyon düzenlendiği yönündeki haberi yalanlamıştı. Yarı resmi Fars Haber Ajansı'na konuşan İran ordusundan bir yetkili "Türk ordusu PKK'ye operasyon yaptı ama İran silahlı kuvvetleri bu operasyonun bir parçası değildi" demişti.

İranlı yetkililer sessizliklerini koruyor

Türk ve dünya basınındaki 'Türkiye-İran ortak PKK operasyonları' haberlerinin kaynağı Türk yetkililer. Ortak operasyonun bir diğer taraf olan İranlı yetkililer ile operasyonun hedefi konumundaki PKK cephesinde ise bu konuda deyim yerindeyse tam bir sessizlik hakim. Olumlu veya olumsuz bir açıklama yapılmış değil. İran ve PKK medyasında da operasyon ile ilgili göze çarpan bir haber yapılmaması da dikkatlerden kaçmıyor.