ABD, Türkiye'nin ÖSO planını reddetti

Amerika'nın önde gelen yayın kuruluşlarından Bloomberg Türk yetkililerine dayandırdığı haberinde ABD’nin Türkiye’nin ÖSO’yu Fırat’ın doğusuna götürme önerisini ve Türk savaş uçaklarının bölgede uçuş önerisini reddettiğini öne sürdü.

ABD, Türkiye'nin ÖSO planını reddetti

Amerika'nın önde gelen yayın kuruluşlarından Bloomberg Türk yetkililerine dayandırdığı haberinde ABD’nin Türkiye’nin ÖSO’yu Fırat’ın doğusuna götürme önerisini ve Türk savaş uçaklarının bölgede uçuş önerisini reddettiğini öne sürdü.

Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde kurmak üzere anlaştığı güvenli bölgenin ayrıntılarına ilişkin daha önce de gündem yaratan çeşitli iddialar ortaya atan Bloomber, yine çarpıcı iddiaları gündeme taşıdı.

Bloomberg'e isim vermeden konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin Fırat'ın doğusuna götürülmesini, Türkiye’ye bağlı insansız hava araçlarının bölgede uçurulmasını önerdiğini, ancak ABD'nin buna karşı çıktığını ileri sürdü. Ayrıca bölgede bir ABD askerine karşın, bir Türk askerinin konuşlandırılacağı ileri sürülüyor.

ABD ile görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi iki yetkilinin açıklamalarına dayandırılan haberdeki iddialar şöyle:

15 bin YPG savaşçısına karşın 10 tabur asker

Yetkililer, güvenli bölgenin sınırdaki Girê Spî(Tel Abyad) ile Kobanê arasında 125 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre derinliğinde olacağını söyledi. Türkiye'nin oluşturulacak bölgeyi ‘sadece bir başlangıç' olarak gördüğünü belirten yetkililer, Ankara'nın YPG'nin daha derinlere çekilmesini istediğini vurguladı. Yetkililer, ‘güvenli bölgenin gelecekte derinleştirilmemesi ve sınır hattı boyunca genişletilmemesi' halinde, Türkiye'nin ‘tek taraflı bir harekât' başlatabileceğini söyledi. Yetkililer, Türkiye'nin Irak sınırı ile Fırat Nehri arasındaki sınır bölgesinde, 15 bin YPG üyesine karşı 10 tabur asker konuşlandırdığını da ekledi.

ABD’nin verdiği silahların toplanması

Yetkililerin açıklamasına göre, anlaşma YPG'nin güvenli bölgeden hemen çekilmesini, ABD'nin IŞİD'e karşı tedarik ettiği ağır silahları toplamasını, YPG'nin tahkim edilmiş mevzileri ile tünellerini yok etmesini öngörüyor. Buna göre, Türkiye YPG'nin yanı sıra PYD'nin de bölgeden çekilmesini istiyor.

ABD, Türkiye’nin uçaklarına izin vermedi

Anlaşmanın, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda gözlem için silahlı insansız hava araçlarını uçurmasına izin verdiği de belirtiliyor. Yetkililerin açıklamasına göre ABD, Türk savaş uçaklarının bu bölgede uçmasına ise henüz onay vermedi.

ÖSO’nun güvenli bölgeye taşınması önerisine ret

Yetkililere göre ABD, Türkiye'nin ÖSO'yu bölgeye taşıma önerisine de karşı çıktı. Bununla birlikte ABD, Türkiye'de yaşayan sığınmacıların buraya dönmesine onay verdi.

Türkiye 4 üs kuruyor

Yetkililer, ABD ile Türkiye arasındaki ortak devriye görevlerinin bir ay içinde başlayacağını, bölgede yerel bir güvenlik gücü oluşturulmadan önce Türkiye'nin dört üs kuracağını söyledi.

Her bir ABD askerine karşılık 1 Türk askeri

 Yetkililerin bir diğer açıklaması da Türkiye'nin bölgeye kaç asker göndereceği ile ilgili. Buna göre, Ankara'nın ‘güvenliği sağlamak için gerekli gördüğü sayıda asker gönderme' talepleri reddedildi; ABD, her bir Amerikan askerine karşılık bir Türk askeri konuşlandırılmasını kabul etti.