Türkiye ve İran birlikte hareket ederek Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor

Türkiye ve İran birlikte hareket ederek Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor

Türkiye ve İran, benzer iddialarla Kürt silahlı grupların peşinde oldukları gerekçesiyle Irak'ın egemenliğini açıkça ihlal ediyor. Sky News Arabia tarafından yayınlanan bir habere göre, Türk uçakları ve İran topçuları Salı günü Irak'ın Erbil valiliğine bağlı Hacı Umran kasabasını hedef aldı.

Irak'ın kuzeydoğusunda, İran-Irak sınırında yer alan Hacı Umran Belediye Başkanı Rudaw'a yaptığı açıklamada İran topçularının bölgedeki İranlı Kürt muhalefet gruplarını daha önce hedef aldığını ancak bölgeye yönelik Türk saldırılarının daha önce hiç duyulmadığını söyledi.

Londra’da yayınlanan The Arab Weekly gazetesinin haberine göre Belediye Başkanı Farzang Ahmed, “Türkiye bu bölgeyi ilk kez bombaladığından dolayı iki taraf arasında bir koordinasyon olduğundan şüpheleniyoruz” dedi. Ahmed, bölgenin her yıl ve sıklıkla Kürt muhalif gruplarını hedef aldıkları gerekçesiyle İran tarafından bombalandığını da ifade ediyor. 

Saldırılar, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK üslerini hedef alan Pençe-Kaplan Operasyonu'nun başlamasından bir gün sonra geldi.

Türkiye’nin Irak topraklarında bilinen ilk ortak hava ve kara saldırısı ile ilgili olarak Ankara Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'taki Kürt isyancılara karşı sınır ötesi bir operasyon için askeri birliklerin bölgeye gönderildiğini duyurdu. 

Savunma Bakanlığı, Türkiye-Irak sınırından yaklaşık 15 kilometre içeride bulunan Haftanin bölgesine düzenlenen saldırının, yoğun topçu ateşinin ardından başlatıldığını açıkladı. 

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, komando birliklerinin operasyonuna savaş uçakları, saldırı helikopterleri, toplar ve silahlı ve silahsız uçaklar destek veriyor.  

Türkiye, Kuzey Irak'ta üsleri bulunduğunu öne sürdüğü PKK’ya yönelik olarak Bağdat'ın protestolarına rağmen düzenli hava ve kara saldırıları gerçekleştiriyor.

Türkiye, ne Irak hükümeti ve ne de bölgesel Irak Kürt Yönetimi’nin, Türkiye'ye saldırı düzenlemek için Irak topraklarını kullandığını iddia ettiği PKK isyancılarını uzaklaştırmak için harekete geçmediğini öne sürerek, Kuzey Irak'a yönelik daha önceki saldırılarını savunuyordu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada operasyonun Türkiye'deki askeri karakolları veya üsleri “artan taciz ve saldırı girişimleri” üzerine gerçekleştirildiği de belirtiliyor. Açıklamada Türk birliklerinin bölgedeki diğer “terör” gruplarını hedefleyeceği de öne sürülüyor ancak bu grupların kimler olduğu belirtilmiyor. 

Günlerdir bölgeye operasyonlar düzenleyen Türkiye aralarında Sincar’ın da bulunduğu 81 noktada isyancılara ait hedeflerin vurulduğunu iddia ediyor. 

Bir Türk askeri kaynağına göre PKK’ya ait 150 hedefin topçu atışlarıyla vurulmasını F-16'lar, insansız hava araçları ve saldırı helikopterleri ile düzenlenen hava saldırıları izledi. Hava saldırılarından sonra ise bazıları karadan geçen, bazıları helikopterlerle bölgeye taşınan komandoların gerçekleştirdiği kara operasyonu gerçekleştirildi.  

Türk yetkili birliklerin PKK’nın üslendiği Haftanin bölgesine girdiklerini de belirtiyor. 

Son operasyonun Türk hükümetinin PKK komutanları için yeni bir üs haline geldiğini söylediği Sincar bölgesini hedef alıp almayacağı belli değil.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye teröristlerle mücadelesini uluslararası hukuka dayalı hakları kullanarak sürdürüyor” dedi.

Türkiye’nin Irak’ın içinde bulunduğu siyasi, sosyal ve ekonomik zayıflıktan faydalanarak bu ülkenin kuzeyine yönelik müdahalesini artırdığına dikkat çeken The Arab Weekly, Bağdat’ın, Türkiye'nin Kuzey Irak’ın yarı özerk Kürt bölgesindeki PKK hedeflerini vurmasını protesto etmek için Ankara’nın Irak büyükelçisi Fatih Yıldız'ı 16 Haziran’da Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığına da işaret ediyor. 

Türkiye, geçtiğimiz yıl 17 Temmuz'da Erbil'deki Türk konsolosluğu bünyesinde çalışan Osman Köse’nin öldürülmesinden sonra suikastin arkasında olduğunu öne sürdüğü PKK’ya yönelik operasyonlar düzenliyor. 

Türk yetkililer, operasyonların PKK'nın Türkiye ve Irak arasındaki tedarik ve ulaşım yollarını kesmeye odaklandığını belirtiyor.

 

(KaynakAhval)