Türkiye ve Azerbaycan'ın Karabağ ısrarına Kremlin sert çıktı: 'Böyle bir anlaşma yok'

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları ile Karabağ'da süren savaşın sonlandırılması için 'çok acı verici' bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma metninin beşinci maddesinde, Karabağ’daki çatışmaların taraflarının anlaşmalara uyup uymadığının denetimi için bölgeye bir barış gücü merkezinin konuşlandırılacağı belirtiliyor. Azerbaycan, konuşlandırılacak güçler arasında Türkiye'nin de olacağını belirtse de Rusya bu konuda net bir tavır göstererek Aliyev'i yalanlıyor.

Türkiye ve Azerbaycan'ın Karabağ ısrarına Kremlin sert çıktı: 'Böyle bir anlaşma yok'

Anlaşmaya göre,  Ermenistan Dağlık Karabağ'ı çevreleyen topraklardan çıkacak ve Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacak. Ancak Azerbaycan Cumhurbakanı Aliyev, yaptığı açıklamada, bölgedeki barış gücünde Türkiye'nin de olacağını söyledi.

Açıklamasında, "Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz." diyen Aliyev, 27 Eylül'de başlayan çatışmaların devam ettiği süre boyunca Azerbaycan'a destek veren Türkiye'ye teşekkür etti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise  "Azerbaycan'ın yanında olacağız. Bu, Azerbaycan için büyük bir başarıdır, zaferdir. 30 yıldır işgal edilen topraklar geri alınıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ'daki anlaşmaya ilişkin, "Şimdi bunun nasıl gözetleneceği, denetleneceği konusu var. Bu konularda da görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Aliyev’in bu açıklamasının ardından Rusya Dışişleri’nden tam tersi bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Eho Moskvı radyosuna açıklamasında, Karabağ’da sadece Rusya’nın barış güçlerinin görev yapacağını belirtti.

Zaharova, “Açıklamanın metni yayınlanınca kimsenin şüphesi kalmayacak, ancak ben yine de Rusya Devlet Başkanı’nın sözlerini bir defa daha hatırlatmak isterim (…) burada Rusya’nın barış güçlerinden bahsediyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Sözcüsü, ‘sadece mi Rus güçlerinin yerleştirileceği’ sorusu karşısındaysa, “Bu cümle bir defa daha nasıl tekrarlanır bilmiyorum: Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacaktır” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerinin Karabağ’da barış gücü görevinde bulunacağına dair bir anlaşmaya varılmadığını belirtti. Peskov, "Açıklamanın metninde buna dair (Türk barış güçlerinin Karabağ’a yerleştirileceğine dair) bir kelime dahi yer almamaktadır, üç taraf buna dair bir anlaşmaya varmamıştır, Türk askerlerin Karabağ’da bulunuşu üstünde mutabakata varılmamıştır” dedi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz