Türkiye, Suriye’de iki yeni noktaya konuşlanıyor

Suriye ordusunun İdlib’in güneyindeki Zaviye Dağı’na yönelik saldırıları artarken bölgeden gelen haberler Türkiye’nin gerekli görülmesi halinde Fırat’ın doğusuna harekat gerçekleştirebileceği yönünde. Türkiye, söz konusu gelişmeler doğrultusunda biri İdlib’in güneyinde, diğeri de Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa’da olmak üzere iki gözlem noktası kurmaya başladı.

Türkiye, Suriye’de iki yeni noktaya konuşlanıyor
Türk güçleri, 20 Kasım günü Hama’nın kuzey ve batısındaki Morek ve Şir Mağar noktalarının tahliyesinden yaklaşık 2 hafta sonra İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye Dağı bölgesinde yeni bir gözlem noktası kurdu.
 
Gözlem noktasına lojistik teçhizat ve hafif silahlar taşıyan sekiz tank ve on nakliye aracı gönderildi. Zaviye Dağı’ndaki Balyun köyündeki bir noktaya da çeşitli zırhlı araçlar ve 200’den fazla asker takviye edildi. Ayrıca Kafr Nabl şehrinde rejim güçlerinin konuşlandığı bölgelere 9 km uzakta askeri bir noktanın inşasına başlandı.
 
Türk kuvvetleri, Hama’daki Morek ve Şir Mağar noktalarının tahliyesi sonrasında İdlib ve Halep kırsallarındaki iki askeri noktanın tahliyesi için de çalışmalarını sürdürüyor.
 
Türkiye, Suriye’nin kuzeybatısında, rejim kontrolündeki bölgelerdeki askeri noktalarının tahliyesini gelecek aralık ayına kadar tamamlamayı planlıyor. Tahliyenin, Rusya ile müzakerelerin seyrine, bölgenin geleceğine ilişkin anlayışlara ulaşmada yaşanan ilerlemeye ve Ankara ile Moskova arasındaki anlaşmazlık noktalarındaki gidişata göre gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Rejim ordusuna bağlı keşif uçakları, İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye Dağı hava sahasında uçuşlarını sürdürdü. Rejim güçleri, İdlib’in güneyinde Benin, Kansafra, el-Fatire, Kafr Uveyd ve Sufuhon’daki bölgeleri bombaladı.
 
Bölgeden gelen haberler İdlib yakınlarındaki el-Mastume kampında konuşlanan Türk kuvvetlerinin, rejim güçleri ve onlara bağlı militanların kontrolündeki Serakib şehrine operasyon düzenlediği yönünde.
 
Rejim güçleri ile silahlı muhalefet grupları arasındaki çatışmalar da sürüyor. İlk olarak Serakib’in batısındaki gruplara ait bölgeler bombalandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre bu gruplar, şehir içinde ve çevresinde rejim güçlerinin mevziilerini hedef alarak yanıt verdi.
 
Türk kuvvetleri, Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa kasabasına 2 km uzaklıkta, kendilerine ait bir askeri üs kurmaya başladı.
 
SOHR’dan yapılan açıklamalar Türk kuvvetlerinin Tamamih köyünde kendilerine ait bir askeri üs kurmaya ve bu doğrultuda lojistik ve inşaat ekipmanı sevk etmeye başladıkları yönünde.
 
Gelişme, yandaş Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı gruplar tarafından füze saldırılarının artması çerçevesinde yaşandı. SDG kontrolündeki Sayda köyüne yönelik operasyonda 3 kişi yaralandı. Ayn İsa’nın girişi de hedef alındı.
 
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Türk kuvvetleri, Rakka vilayetinde yeni bir askeri operasyonun başlayacağı yönünde hareketlenmenin artmasıyla hazırlıklarına hız verdi. Bu bağlamda bölgede, bir Türk askeri üssü kuruldu.
 
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’de yeni bir askeri operasyon olasılığına dikkat çekti. Kalın, ülkesinin her an Suriye’deki askeri operasyonlarını genişletebileceğini belirtti. Açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye demokratik bileşenlerinin en büyüğü olan YPG’ye atıfla ‘terör örgütlerini’ ortadan kaldırmak için yeniden askeri operasyonlara başvurulacağına dikkat çekmesi sonrası geldi. Barış Pınarı askeri harekatı sonrasında, Ekim 2019’da yapılan anlaşmalara atıfla bu konuda Washington ve Moskova arasında imzalanan anlaşmalara uyulmadığı vurgulandı.
/ Şarkul Avsat