Türkiye, ordudaki üst kademe değişikliğinden sonra Rojava'ya saldırı hazırlığı mı yapıyor?

Türkiye, ordudaki üst kademe değişikliğinden sonra Rojava'ya saldırı hazırlığı mı yapıyor?

En üst düzeydeki Türk askeri kadrosunda önemli değişiklikler yapıldı ve Türk ordusunun şu an önündeki en önemli hedef Kürtlerle mücadele. Türkiye Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan, kısa süre içinde Suriye'ye yönelik bir hareketlenmenin olabileceğini söyledi. 

Türk ordu güçleri son haftalarda YPG ile karşılıklı saldırılarda bulunuyordu ve Erdoğan hafta sonu yaptığı yorumlarda, "ayrılıkçı örgütün" Suriye ve Irak'ta etkin olmasına izin vermeyecekleri konusunda ısrar etti. 

Siyasi yorumcular, Erdogan'ın bu yorumlarının ordunun üst kademesindeki değişiklikten sonraya denk gelmesinden dolayı, sözkonusu hava ve deniz kuvvetleri komutanlıklarındaki değişikliği, YPG'ye karşı savaş hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyorlar. 

Şu an YPG, gücünün önemli bir kısmını, özellikle Rakka'da IŞİD karşıtı bir savaşta kullanıyor olmasından dolayı, Rakka operasyonunu tehlikeye atma ihtimaline rağmen, Türkiye'nin saldırılarından daha fazla zarar görebilir. 

Bu nedenle ABD, Türkiye'yi telkin etmeye çalışıyor; bir yandan da, olası büyük bir Türk saldırısına karşın, bölgeye askeri güç bulunduruyor. İki taraf da hala savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor ve ABD'nin çabaları bu savaşı sadece geciktirecek gibi görünüyor.

 Türkiye, Rusya ve İran'ın desteğini almaya çalışıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 50. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısına katılmak için gittiği Filipinler’in başkenti Manila’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmesinin konusunun Kürtlere karşı Rusya'nın desteğini almak olduğu bildiriliyor.

Bugün ve yarın (8-9 Ağustos) Tahran'da gerçekleşecek olan İran, Rusya ve Türkiye buluşması da bu açıdan önemli. Türkiye, çatışmasız bölgeler konusunda vereceği destek karşılığında İdlib konusunda bir destek isteyebilir. İran’ın başkentinde Türkiye, İran ve Rusya arasında yeni bir mutabakat ve safları sıklaştırma olabilir.