"Türkiye-Mısır gerilimi bölge için çok tehlikeli"

"Türkiye-Mısır gerilimi bölge için çok tehlikeli"

Libya krizinde karşı karşıya gelen Türkiye ile Mısır’a ilişkin değerlendirmede bulunan Uluslararası Kriz Grubu’nun Kuzey Afrika sorumlusu Riccardo Fabiani, iki ülke arasındaki bu gerilimin bölge için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

DW Türkçe'nin haberine göre Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Crisis Group) Kuzey Afrika sorumlusu Riccardo Fabiani, Türkiye ile Mısır arasında önümüzdeki haftalar ya da aylarda askerî bir çatışma yaşanma olasılığının çok yüksek olduğunu ifade etti.

"Mısır kendini giderek artan oranda Türkiye tarafından kuşatılmış ve tehlike altında hissediyor" diyen Fabiani, Türkiye destekli Sarraj hükümetinin Mısır'ın "kırmızı çizgi" olarak ifade ettiği Sirte-Cufra hattını geçmesi durumunda, Kahire'nin askerî müdahalede bulunabileceğini söyledi.

 Fabiani, böyle bir müdahale sonucu "işin çığrından çıkmasının da olası" olduğuna dikkat çekti.

Fabiani, Almanya'nın Sirte ve Cufra'yı askerden arındırma önerisini uygulamaya geçirmenin ise imkansız olduğunu belirtti ve "Böyle bir adım Libya'nın bölünmesi anlamına gelir ki, bunu kimse istemiyor" dedi.

Türkiye'nin Libya'da destek verdiği Sarraj hükümeti, Mısır'ın "kırmızı çizgimiz" dediği Sirte ve Cufra'ya operasyon hazırlığı yapıyor. Ülkenin doğusunda bulunan Hafter güçleri bu nedenle Mısır'a "askeri müdahalede bulun" çağrısı yapmıştı. Mısır'dan da Libya'ya yönelik askerî müdahale izni çıkmıştı. Türkiye ile Mısır'ın karşı karşıya kaldığı bu durum nedeniyle bölgenin sıcak bir çatışmanın eşiğine geldiği ifade ediliyor.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz