Reuters: "Türkiye Kuzey Irak'taki üs sayısını artıracak"

Reuters: "Türkiye Kuzey Irak'taki üs sayısını artıracak"

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi’nde geçici üs bölgelerinin sayısını artırmayı planladığını bildirdi. Irak, Pençe-Kaplan operasyonu nedeniyle Türkiye'ye nota verdi.

Kürdistan Bölgesi’nde PKK'ye yönelik Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarını sürdüren Türkiye'nin bölgede kurduğu geçici üslerin sayısını artırmayı planladığı bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan "üst düzey bir Türk yetkili", şu an bölgede 10'dan fazla geçici üsse sahip olunduğunu belirterek "Planımız, temizlenen bölgelerin aynı amaçla kullanımını engellemek üzere geçici üs bölgeleri oluşturmak. Yeni üsler kurulacak" dedi.

Yetkili, "Plan, temizlenen bölgelerin tekrar aynı amaç için kullanılmasını önlemek için geçici üs alanları oluşturmak. Zaten 10'dan fazla geçici üs var. Yenileri kurulacak" dedi.

Türkiye 14 ve 17 Haziran tarihlerinde Kürdistan Bölgesi’nde PKK lojistik varlık ve kamplarına yönelik Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan adında iki operasyon başlatmıştı.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarını salı günü yaptığı açıklamayla kınayan Bağdat, Ankara'ya nota vererek operasyonlara derhal son verilmesini talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın perşembe günü yeniden çağrıldığını ve kendisine "provokatif eylemlerin durudulmasına yönelik sert ifadeler içeren bir nota" verildiğini açıkladı.

Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi topraklarında yeni operasyonu

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran günü, PKK’ye yönelik Güney Kürdistan topraklarında "Pençe-Kartal Operasyonu” adı ile operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

TSK’ya ait savaş uçakları Kandil, Şengal, Karaçoğ Dağı, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'ta PKK’ye ait 81 noktayı bombaldı.

Ardından İran ordusu da TSK ile eş zamanlı olarak Hacı Omeran kasabası kırsalında, Rojhılat-Kürdistan Bölgesi sınırındaki bölgeleri bombalamaya başladı.

17 Haziran günü de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” operasyonunun başladığını, havadan desteklenen komandoların bölgeye gönderildiğini açıkladı.