"TÜRKİYE, İRAN VE IRAK BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’A KARŞI DEĞİL"

"TÜRKİYE, İRAN VE IRAK BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’A KARŞI DEĞİL"

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, Kürdistan’da yapılacak bağımsızlık referandumundan sonra Bağdat ile sınırların ve sorunlu bölgelerin akıbetinin belirlenmesi için müzakereye başvurulacağını söyledi. Bağdat ve Ankara’nın pratikte Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı olmadığını belirten Eminki, referandumun Eylül ayından önce yapılacağını belirtti.

Anadolu Ajansına konuşan Eminki, çalışmaları duran Kürdistan Parlamentosunun yeniden aktifleştirilmesi için parlamentodaki siyasi taraflar arasında yeni bir mutabakatın oluşturulması gerektiğini belirterek, “Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında siyasi bir mutabakat imzalandı ve Parlamento başkanlığı Goran’a verildi. Goran, anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmeyince mutabakat bozuldu” dedi.

“KDP, KYB, VE YEKGİRTU YENİ BİR UZLAŞMAYA GİDEBİLİR”

Aynı zamanda KDP Yönetim Kurulu Üyesi olan Cafer Eminki, KDP, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birliği (Yekgirtu) arasındaki iyi ilişkilerin devam ettiğini ve bu üçlünün, Parlamentonun yeniden çalışmalarına başlaması için siyasi uzlaşmaya gidebileceğini belirterek, “Umarım Goran ile KDP arasındaki ilişkilerde en kısa zamanda iyi bir hal alır” diye konuştu.

“YUSUF MUHAMMED BİR DAHA BAŞKAN OLAMAZ”

KDP’nin Goran’lı Yusuf Muhammed’e ilişkin tavrının devam ettiğini ifade eden Eminki, “Yusuf Muhammed’in bir daha Parlamento Başkanı seçilmesinin gündeme getirilmesi mümkün değil” dedi. Eminki, Parlamentonun bağımsızlık referandumundan önce çalışmalarına başlayacağını vurguladı.

REFERANDUM EYLÜL’DEN ÖNCE

Bağımsızlık referandumunun, Kürtlerin kendi içindeki birliğinden sonra yapılacağına dikkati çeken Eminki, şunları söyledi: “Eğer Kürt siyasi taraflar birlik içine hareket ederse bu yılın Eylül ayından önce bağımsızlık referandumu yapılabilir. Çünkü Kürdistan halkı, bütün oluşumları ve farklılıklarıyla bağımsızlık referandumunun yapılmasına hazır olduğunu gösteriyor. Referandum ve seçim komisyonunun öncelikli olarak belirlenmesi gerekiyor. Çünkü bir seçim yapılabilmesi için en az iki ay gibi zamana ihtiyaç duyuluyor.”

KÜRDİSTAN BÜYÜK SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALMAZ

Konuşmasının başka bir bölümünde referandumdan sonra yapılacaklara da değinen Eminki, referandumdan sonra Kürdistan’ın daha büyük sorunlar ve krizlerle karşı karşıya kalabileceği eleştirilerine katılmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Kürdistan, küçük çaplı krizlerle karşı karşıya kalabilir belki ancak Türkiye ve İran ile olan ilişkiler, iki iyi komşu düzeyinde seyretmeye devam edecek.”

TÜRKİYE, İRAN VE IRAK BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’A KARŞI DEĞİL

Bağımsızlık referandumu ile ilgili çalışmalarını Türkiye, İran ve Irak’a bildirdiklerini de ifade eden Eminki, söz konusu ülkelerin pratikte Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı çıkmadığını belirterek, “Türkiye İran ve Irak, sadece teoride karşı çıkıyor veya olumsuz görüş bildiriyor. Resmi açıklamayla karşı çıkmıyorlar” diye konuştu.