Türkiye ile Rusya arasında 'gözlem noktası' anlaşmazlığı

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan Dağlık Karabağ çatışmalarını sona erdiren Lavrov planı olarak adlandırılan anlaşmanın ardından Türkiye ile Rusya arasında yeni bir kriz çıktı.

Türkiye ile Rusya arasında 'gözlem noktası' anlaşmazlığı

DW Türkçe’nin haberine göre anlaşma sonrası Dağlık Karabağ’da oluşturulan askerî gözlem noktaları konusunda Türkiye ile Rusya arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da bağımsız bir gözlem noktası istediği iddia edildi. Rusya ise bu talebe karşı.

Reuters’e konuşan Türk bir kaynak, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın kontrolündeki bölgede bağımsız askeri bir gözlem noktası oluşturmak istediğini, ancak Rusya'nın bu talebe karşı çıktığını söyledi.

Türk kaynak, Rusya'nın, Türkiye'nin ayrı bir gözlem noktasına sahip olmasını gerekli görmediğini ifade etti ve iki ülke arasındaki en büyük sorunun bu anlaşmazlık olduğunu aktardı.

Türkiye açısından bağımsız gözlem noktasının önem taşıdığına dikkat çeken kaynak, bu konudaki görüşmelerin Moskova’da devam edeceğini belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 10 Kasım'da Dağlık Karabağ'da çatışmaların durmasını ve Rus askerlerinin bölgeye konuşlandırılmasını öngören anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmada bölgeye yaklaşık 2 bin Rus askeri gönderilecekti.

Rusya bölgede Türk askerinin bulunmayacağını açıklamıştı.

Fransa ise Dağlık Karabağ'da uluslararası bir denetim mekanizması oluşturulmasını istiyo