Türkiye, İdlib'teki cihatçı savaşını sonlandırmak için müdahaleye hazırlanıyor

Türkiye, İdlib'teki cihatçı savaşını sonlandırmak için müdahaleye hazırlanıyor

Ahmed Faik - KRD News

İdlib bölgesini kontrol altında tutan cihatçı güçlerin savaşında Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu grupları, Al-Kaide yanlısı gruplar karşısında ağır yenilgiler alıyor.

Suriye’nin İdlib bölgesini kontrol altında tutan 2 cihatçı örgüt arasındaki sert çarpışmalar sonrası, El Kaide’nin Suriye kolu olan El-Nusra’ya bağlı Hayat Tahrir Al-Şam Örgütü, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu gruplarından Ahrar Al-Şam’a karşı üstünlük sağladı.

 İdlib’in Al-Dana kasabasını ÖSO’cu Ahrar Al-Şam örgütünden alan Hay'at Tahrir Al-Sham (HTS / El-Kaide) Salqin kasabasını da ele geçirdi.

Cihatçı örgütler arasındaki savaşın şiddetlenmesi, Türkiye destekli ÖSO’ya bağlı Ahrar Al-Şam grubunun birçok noktada kontrolü kaybetmesi ve örgütün üst düzey 3 komutanın El-Kaideci HTS örgütü tarafından esir alınması, Türkiye tarafından da yakından takip edilmekte.

Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden biri olan Ahrar Al-Şam örgütünü oluşturan gruplardan El-Hujra Tugayı ve Faşr Al-İslam Tugayı’nın da ÖSO’dan ayrılarak El-Kaideci HTS’ye geçtiklerini ilan etmesi üzerine Türkiye, İdlib sınırına çok sayıda zırhlı birlik ve askerini sevk etti.

Bölgeden gelen bilgilere göre, Özgür Suriye Ordusu grupları ve El-Kaideci Hayat Tahrir Al-Şam (HTS) arasında bir ateşkes ya da anlaşmanın sağlanmaması halinde, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’na destek vermek üzere İdlib’e bir askeri operasyon yapma hazırlığının olduğu bildirilmekte.

Söz konusu iddiaları güçlendiren bir başka gelişme ise dünden bu yana Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup çok sayıda top ve zırhlı birliğin Türkiye-Suriye sınırının İdlib bölgesinin karşısına konuşlandırılması oldu.

Türkiye uzun süredir İdlib bölgesindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarına kara sınırı oluşturabilmek için Azez bölgesinden Afrin Kantonunun Minak Havaalanı ve Til Rıfat kasabası arasındaki bölgeye askeri operasyon düzenleme hazırlıklarını devam ettiriyor.