TSK İdlib’deki 6 gözlem noktasından daha çekiliyor

Suriye’de cihatçı grupların denetiminde bulunan İdlib’de sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya ile Şam’ın ortak operasyonları sonucu bazı bölgelerde denetimin sağlanmasıyla kimi TSK gözlem noktaları bu bölgelerde kalmıştı. Bu noktalardan biri de Mortek’teydi.

TSK İdlib’deki 6 gözlem noktasından daha çekiliyor

TSK, Rusya denetiminde İdlib’de bulunan Mortek’teki gözlem noktasından çekildi.

İddialara göre, TSK altı gözlem noktasından daha çekilecek.

Mezopotamya Ajansı’dan Nazım Daştan’ın haber analizi şöyle:

"Rusya destekli Suriye rejim güçleri ile Türkiye destekli selefi gruplar arasında büyük bir krize neden olan İdlib yeniden hareketlendi.

Her iki güç de kent etrafı ve kırsalına askeri sevkiyatlar gerçekleştirirken, Türkiye İdlib'in etrafında bulundurduğu 12 askeri gözlem noktalarından biri olan Morek kasabasındaki 9'uncu noktadan geri çekildi. Türkiye Rusya'nın denetiminde bölgeden çıkarken, geri çekilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Zaviye bölgesine kaydırıldı. Türkiye’nin İdlib ve Hama kırsallarında bulunan 6 askeri gözlem noktasından daha geri çekileceği belirtiliyor.

Suriye iç savaşında son dönemlerde Suriye rejim güçleri ile selefi ve radikal gruplar arasında çatışmaların şiddetlendiği İdlib, sahada kilit bir noktada duruyor. Giderek Türkiye destekli grupların güç kaybettiği İdlib, bölgedeki dengeleri de değiştirebilecek bir konuma sahip. Geçtiğimiz yıl Han Şeyhun, Maret El Numan ve Serakib gibi kentlerinin düşmesiyle TSK’nin oluşturduğu gözlem noktalarının birçoğu Suriye rejimi tarafından kuşatmaya alınmıştı. 

Rusya ve Suriye rejiminin daha önce çembere aldığı bölgelerde yaptığı çağrılara rağmen güçlerini çekmeyen TSK, dün İdlib bölgesindeki Morek kasabasında bulunan 9'uncu askeri gözlem noktasını boşalttı. Yaklaşık 50 TIR ile lojistik eşyalardan askeri malzemelere kadar her şey çıkarılırken, bölgede ayrılan TSK konvoyuna ise Rus güçleri eşlik etti. Rus güçlerinin denetimi altında bölgeden ayrılan TSK güçleri daha iç bölgelere kaydırıldı. 

TSK'nin bölgeden çıkmasının yeni bir anlaşma mı yoksa daha önce varılan anlaşmalar sonucu mu olduğu tartışıladursun, TSK'nin Sirman'da bulunan 8'inci, Til Toqan'daki 7'nci,Til Eys'teki 6'ncı, Raşidin'deki 5'inci, Anadan'daki 4'üncü ve Şex Aqil'deki 3'üncü askeri gözlem noktalarından da çekileceği kaydediliyor. Söz konusu tüm bu noktalar Suriye rejim güçlerinin çemberinde bulunuyor. Buraların da rejimin denetime girmesiyle beraber neredeyse Türkiye'nin bölgedeki fonksiyonu da ortadan kalkıyor.

Bölgede yeni bir savaşın alevlenmesi de an meselesiyken, TSK diğer taraftan ise bölgeye askeri yığınak yapmaya devam ediyor. Yer yer karşılıklı saldırıların da olduğu bölgede Suriye rejimi, her geçen gün İdlib'de Türkiye ve desteklediği gruplardan daha fazla güç sahibi oluyor. 

Ceyş El Siwar (Devrimciler Ordusu) Siyasi Büro Başkanı Ehmed Sultan Ebu Erac ise, Türkiye'nin desteklediği grupların ailelerine verdiği sözlerin yerine getirmeyerek, güvence verdiği kişileri şaşkınlığa uğrattığını söyledi. Dikkat çeken ayrıntılarından birinin ise TSK güçlerinin Rusya'nın denetiminde bölgeden çıkarıldığını ifade eden Erac, bunun İdlib'de bulunan gruplar arasında çelişkiler yarattığını vurguladı.

Erac, TSK'nin bölgede bulunan ve Suriye rejiminin kuşatması altında olan birçok askeri gözlem noktasını daha da boşaltacağını aktardı. Mevcut haliyle gözlem noktalarının hiçbir işlevinin de bulunmadığını kaydeden Erac, Türkiye'nin oradaki durumu uzatarak, selefi gruplar ve ailelerinden destek almaya çalıştığına da dikkat çekti. Erac, Suriye rejiminin İdlib'i tamamen alma konusunda bir kararlılığının olmadığını da belirterek, İdlib'deki sürecin Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmalara göre şekilleneceğini söyledi. 

Türkiye'nin çekildiği bölgelerden ayrılan gruplar ve ailelerinin yanı sıra bölgede yaşayan yerlilerin çocuklarını da Azerbaycan'a gönderdiğini belirten Erac, çok ciddi planların devreye koyulduğuna işaret etti."