The Atlantic: Exxon Mobil anlaşması Kurdistan'ın Bağımsızlığının garantisidir

The Atlantic'te, Amerika Dışişleri Bakanlığı bünyesinde danışman olarak görev yapan Ali Khedery ile Exxon Mobile şirketi yöneticilerinden Rex W. Tillerson arasındaki görüşmeye dayandırılan bir haberde, Kurdistan Bölgesi Hükümeti ile Exxon Mobile şirketi arasında gerçekleşen anlaşmayla Kürtlerin Bölgelerinin bağımsızlığı kararını verdikleri dile getirildi.

The Atlantic: Exxon Mobil anlaşması Kurdistan'ın Bağımsızlığının garantisidir

Reks Tilerson'un Amerika Dışişleri Bakanlığı'nda sergilediği role dikkat çekilen haberde Exxon Mobil'in devlet içinde bir devlet olduğuna ve Tilerson'un da uluslararası gelişmelerde son derece etkili diplomatik rol oynadığına dikkat çekiliyor.

The Atlantic'te yer alan haberin devamında, "Exxon'un yaptığı son derece önemli anlaşmalar içerisinde Kurdistan Bölgesi petrol kuyuları anlaşmasının ön plana çıktığına” dikkat çekiliyor ve diplomatik çevreler bu anlaşmayı Kürtlerin bağımsızlıklarına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyorlar.

Atlantik, Amerika Hükümeti bünyesinde diplomat ve büyükelçi olarak görev yapan Iraklı Ali Khedery'i 2003 ile 2010 yıllarının bir numaralı danışmanı olduğunu dile getiriyor.

Khedery, Amerika Hükümeti nezdindeki görevinden ayrılarak Exxon Mobil bünyesinde Tilerson'un danışmanı olarak çalışması ile ilgili şunları dile getiriyor:

"Nuri Maliki'nin mezhepsel bir yaklaşımla diktatörleşerek İran'a yaklaşması sonucu ülkemin elden gittiğini gördüm. Buna rağmen Amerika'nın hala Maliki'ye destek vermesi üzerine hükümetten ayrıldım ve Exxon Mobil'de çalışmaya başladım.”

Exxon Mobile'in Irak'ın güneyi ile yaklaşık 25 milyar dolarlık bir anlaşma gerçekleştirmek istediğini, ancak kendisinin şirket başkanı Reks'in fikrini değiştirerek Irak'ın kuzeyi, yani Kurdistan Bölgesi ile anlaşma yapmalarını sağladığını belirten Khedery, Kurdistan Bölgesi ile imzalanan anlaşma nedeniyle bir çok kişi ve devletin rahatsız olmalarına rağmen Exxon Mobil'in Kurdistan Bölgesi ile anlaşma imzaladığına dikkat çekti.