Tezkere bugün TBMM'de.. Libya denkleminde kim nerede yer alıyor?

Tezkere bugün TBMM'de.. Libya denkleminde kim nerede yer alıyor?

Libya'nın Türkiye'den asker talebinde bulunmasının ardından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün görüşülecek. 

Libya, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından kaosa sürüklendi.

Ülkede 2011 yılından sonra başlayan iç savaş devam ederken zaman içinde iki farklı yönetim ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Libya'da çatışmalar nedeniyle sayısı tam olarak bilinmese dahi şu ana kadar binlerce kişi hayatını kaybetti.

BM de çatışmaların başlamasından bu yana on binlerce kişinin yerlerinden olduğunu kaydetti.

BM başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan sivillerin de zarar gördüğü çatışmaların derhal durması yönünde gelen çağrılar karşılık bulmuyor.

2 Farklı Yönetim Bulunuyor

“Arap Baharı” olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor.

Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü.

Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH).

Öte yandan DAİŞ'in 2015'te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüt mensupları Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, DAİŞ'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

Kim Kimi Destekliyor?

Merkezi Trablus'ta bulunan UMH, BM başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli General Halife Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

Büyük Silahlı Güçler

Akdeniz'e kıyısı bulunan 6,5 milyon nüfuslu petrol ülkesi Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yüzlerce irili ufaklı silahlı grup faaliyet göstermeye başladı.

Öne çıkanlar gruplar:

- Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birlikler.

- Kaddafi'nin devrilmesinde en büyük paya sahip Misrata merkezli güçler.

- Körfez ülkeleri ile Mısır'ın desteklediği Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu.

- Ülkenin batısında, Tunus sınırına yakın Zintan merkezli güçler.

Hafter Güçleri İle Umh Birçok Cephede Savaşıyor

Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatan Hafter güçleri, geride kalan süre zarfında tüm cephelerde gerilerken UMH'ye bağlı birlikler karşı saldırıya geçiyor.

Ayn Zara, Halletul Fercan, Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi, El-Matar el-Kadim, Es-Sevani ve El-Aziziye bölgelerinde UMH güçleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında vurkaç taktiğine dayalı çatışmalar devam ediyor.

Öte yandan Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, gelecek günlerde UMH birliklerine karşı 8'inci cephenin açılacağını belirtti.

Tümgeneral Usame Cuveyli liderliğindeki UMH'ye bağlı batı güçleri, başlattığı karşı saldırının ardından Aziziye bölgesinde yer alan 4'üncü Tugay'ın karargahını ele geçirdi. Cephede halen sıcak çatışmalar devam ediyor.