Tahir Elçi davası sanıksız başladı: Üç polis ve bir PKK’li yargılanıyor..

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili beş yıl sonra başlayan davada biri ihraç üç polis ve bir PKK’li yargılanıyor. Sanıklar duruşma salonuna gelmeyecek.

Tahir Elçi davası sanıksız başladı: Üç polis ve bir PKK’li yargılanıyor..
Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması, cinayetten yaklaşık 5 yıl sonra, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.
 
Biri ihraç edilmiş üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten, PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan yargılanıyor.
 
Diyarbakır Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır Barosu’nun çağrısıyla İstanbul, İzmir, Ankara dahil birçok baro başkanı davayı izlemek ve müdahil olmak talebiyle Diyarbakır’da.
 
Covid-19 salgını sebebiyle mahkeme salonuna 88 kişinin girmesine izin verildi. Bu sayı içinde 25 kişilik savunma grubu, her siyasi partiden bir milletvekili, sivil toplum kurumlarının temsilcileri de yer aldı.
 
Sanık polisler ve avukatlarının SEGBİS ile katıldıkları duruşmada, Türkan Elçi ve Elçi’nin avukatları hazır bulunuyor.
 
Duruşma kimlik tespiti ile başladı.
 
Mahkeme, katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdi. Elçi ailesi avukatlarından Fikret İlkiz, mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu.
 
Ancak mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.
 
Elçi ailesi avukatları, SEGBİS bağlantısı ile beyanların alınmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğu ve sanık polislerin SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti.
 
Mahkeme ise sanık polislere savunmalarını nerede yapmak istediklerini sordu. Sanıklar bulundukları yerden savunma yapmak istediklerini, mahkeme salonuna gelmeyeceklerini beyan etti.