Suriye seçimlerinde, 4 Kürt vekil Meclis'e girmeye hak kazandı

Suriye seçimlerinde, 4 Kürt vekil Meclis'e girmeye hak kazandı

“Suriye Halk Meclisi” için gerçekleştirilen seçimlerde 2’si iktidardaki Baas Partisi’nden toplam 4 Kürt aday vekilliğe seçildi. Seçimi kazanan diğer iki aday ise Komünist Partisi üyesi.

Suriye Seçimler Yüksek Yargı Komitesi, geçtiğimiz Salı günü, Halk Meclisi seçimlerinin sonuçlarını açıkladı.

19 Temmuz’da gerçekleşen seçimden çıkan sonuçlara göre, iktidardaki Baas Partisi'ne bağlı Ulusal İlerici Cephe meclisteki 250 sandalyeden 177’sini kazandı.

Komite Başkanı Yargıç Samir Zamrik, seçime katılan seçmenlerin sayısının 6 milyon 220 bini aştığını ve seçime katılma oranının yüzde 33,17'yi bulduğunu belirtti.

2’si Baas Partisi’nden, 2’si Komünist Parti’den

Seçimlerde 2’si iktidardaki Baas Partis’nden, 2’si de Komünist Parti’den 4 Kürt aday da milletvekili oldu.

Şam’dan Komünist Partisi Sekreteri Emar Bekdaş ile aynı partiden Heseki vilayetinden Abdurrahman Halil milletvekili olmaya hak kazanırken Baas Partisi’nden de Şam’dan Semir el-Eyübi ve Halep’ten Efrinli Alan Bekir seçildi.  

Suriye Adalet Bakanı Hişam el Şear aynı gün basına verdiği demeçte, COVID-19 salgınından dolayı birçok seçmenin oy vermekten vazgeçtiğini ve aynı sebepten ötürü yurt dışındaki çok sayıda Suriyeli'nin de oy vermek için ülkelerine dönemediğini dile getirdi.

Hişam el Şear, bu nedenle son seçime katılma oranının geçen seçime göre belli derecede düştüğünü sözlerine ekledi.

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın ardından geçtiğimiz Pazar günü üçüncü kez parlamento seçimlerini yapılmış ve 250 sandalyeli meclis için bin 658 aday yarışmıştı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, ülke genelinde sayma işlemleri tamamlanırken, sandık içindeki oy pusulalarının kaydedilen verilerle eşleşmemesi nedeniyle Halep ve Deyrezor bölgelerindeki beş seçim merkezinde Pazartesi günü oylamanın yeniden yapıldığı bilgisini vermişti.

Özerk Yönetim katılmadı

Rojava Özerk Yönetim Sözcüsü Lokman Ahmi daha önce, Şam rejiminin düzenlediği Halk Meclisi seçimlerinin ne yakından ne de uzaktan özerk yönetim anlamına gelmediğini belirterek, Özerk Yönetim bölgelerinde oy sandığı bulunmayacağını söylemişti.

Ahmi, “Şam hükümetinin Halk Meclisi seçimlerini düzenleme ısrarı, Suriye krizinin başlangıcından bu yana aynı yaklaşımda ilerleme ısrarından başka bir şey değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Cenevre’deki barış sürecinde muhalefet komitesinde yer alan Yahya El-Eridi de, “Bu seçimler meşru değildir. Adayları rejim seçti. Bağımsız adayları bile onlar seçti” değerlendirmesinde bulunmuş, “Suriye halkının oy kullanma hakkı yoktu; bu rejim tarafından sergilenen bir tiyatroydu” demişti.

Seçim sonuçlarına itiraz eden Hama halkı da protesto gösterileri düzenlemişti.