Suriye petrolünün kaçta kaçı DSG’nin kontrolünde?

Suriye petrolünün kaçta kaçı DSG’nin kontrolünde?

Rojava ve Fırat’ın doğusu olarak bilinen bölge, Suriye petrol ve doğalgaz yataklarının en önemli bölümlerini barındırıyor. Rojava Özerk Yönetimi’nin ABD’li petrol şitketi ile anlaşma imzalaması, bölgedeki enerji kavgası ve planlamalarını da etkileyeceğe benziyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG), Rojava’daki petrol sahalarının modernizasyonu için Amerikan Delta Crescent Energy petrol şirketi ile anlaşma imzalamasının yankıları devam ediyor.

Suriye topraklarının yüzde 30’u Rojava Özerk yönetiminin kontrolünde bulunuyor. Rojava ve Fırat’ın doğusu olarak bilinen bölge, Suriye petrol ve doğalgaz yataklarının en önemli bölümlerini barındırıyor.

Suriye petrolünün dünyanın toplam petrol rezervinin yüzde 0.18’ini kapsadığı varsayılıyor.  

Geçmişte Suriye petrol gelirinin yüzde 90’ı ile doğalgaz gelirinin yüzde 45’i bugün DSG’nin kontrol ettiği bölgelerden sağlanıyordu.

Aynı zamanda tarım arazileri ile de zendin olan bu bölge, gelir olarak en yoksul kesimin yaşadığı bölge olarak da öne çıkıyor. Çünkü enerji kaynaklarının geliri Şam yönetimine akıyor, bölge halkı bu gelirden muaf tutuluyordu.

Bu nedenle ABD’li petrol şirketi ile Rojava arasında imzalanan bu anlaşmanın, Rojava Özerk Yönetimi ile bu bölgede yaşayan halka yeni imkanlar açacağı öngörülüyor.

Suriye krizinin başladığı 2011’den önceki süreçte Suriye’nin günlük petrol üretimi 385 bin varildi. İhrac edilen petrol ülke gelirinin yüzde 25’ini kapsıyordu.

Ancak krizle birlikte 2017’ye kadarki zaman diliminde bu üretim 40 bin virile düştü ki Şam hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yalnızca 10 bin varil kaldı.

2017’den sonra Fırat’ın ve Suriye’nin doğusu ile Rojava’nın tümünün DSG tarafından kontrol edilmesi ile petrol üretimi kapasitesi de değişti.

Mevcut durumda Rojava’daki kuyulardan günde ortalama 150 bin varil petrol üretildiği tahmin ediliyor.

Heseki’deki Swediye sahası günlük 117 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip. Bu bölgede 25 doğalgaz yatağı da bulunuyor.

Rimelan sahası ise günlük ortalama 90 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip ve bu bölgede bin 322 kuyu bulunuyor. Rimelan sahası ayrıca günlük 2 milyon metreküp doğalgaz üretim hacmine sahip.

Şedade, Cebsa ve Hol’daki sahalardan günde 30 bin varil petrol üretilebiliyor. Cebsa’daki sahadan ayrıca bil milyon 600 bin metreküp doğalgaz elde edilebiliyor.

Yusufiye sahası 1200, Haseki’nin batısındaki Mergeda ve Tişrîn’de de daha düşük kapasiteli petrol kuyuları bulunuyor.

DSG’nin kontrolündeki Rakka ve Deyrezor’da ise El Omer, El Temek ve Koniko sahaları günde 400 bin varil petrol üretebilecek kapğasiteye sahip.

Bazı araştırmaların sonuçlarına göre, DSG’nin kontrol ettiği bölgelerdeki petrolün günlük geliri (varili 30 dolardan) 10 milyon doları bulabilir.(Rudaw)