Sunni Araplarda Irak'tan ayrılmak için referandum hazırlığı artık Şiilerin baskısı ve yönetimi altında yaşamak istemiyoruz

Irak Parlamentosu’ndaki Sunni Araplar referandumu gündeme almak için çalışma yürütüyorlar. Sunni Araplar, artık Şiilerin baskısı ve yönetimi altında yaşamak istemiyorlar.

Sunni Araplarda Irak'tan ayrılmak için referandum hazırlığı artık Şiilerin baskısı ve yönetimi altında yaşamak istemiyoruz

Ninowa Arap Aşiretleri İttifakı Sözcüsü Şeyh Muzehim el-Hewyet, Diyala, Selahadin, Enbar ve Bağdat kemeri üzerinde Sunnilerin yaşadığı yerleşim yerlerinde ‘Sunni Arap’ bölgesi oluşturmak istediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sunni Arap aşiret ileri gelenleri ve liderleri Sunni Arap bölgesinin ilanı için hazırlılara başladılar.”

“Kendi bölgemizi ilan etmemiz bizim en doğal hakkımız” diyen Şeyh Muzehim el-Hewyet, “Bir daha terör gruplarının katliamları, iktidara gelen kesimlerin mezhep çatışmalarına yol açan politikalarının önüne geçmek ve Sunni-Şiiler arasındaki dengenin kurulması için Irakla olmak istemiyoruz” dedi.

Konu hakkında BasNews’e konuşan Ninowa Vilayet Meclisi Üyesi Xezwan Dawdî, Sunni Arapların başta Ninowa meclisi olmak üzere diğer vilayetlerin meclisinde Sunni bir bölge oluşturmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Xezwan Dawdî sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak Parlamentosu’ndaki Sunni Araplar referandumu gündeme almak için çalışma yürütüyorlar. Sunni Araplar, artık Şiilerin baskısı ve yönetimi altında yaşamak istemiyorlar.”

Irak Parlamentosu Şabek Kürtleri Listesi Parlamenteri Salim Şabek, şunları kaydetti:“Irak Parlamentosu’nda Sunni Arapların ayrılmak istediği üzerine bazı girişimler var. Ancak ne zaman gündeme geleceği henüz bir netlik kazanmış değil. Yakın bir zamanda gündeme gelme ihtimali var.”