Suçsuz yere günlerce işkence gördü,Kürt çoban, askerler tarafından öldüresiye dövüldü

IŞİD olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Kürt çoban Irak ordusu mensuplarına öldüresiye işkence gördü. Suçsuz olduğu ortaya çıkınca da serbest bırakıldı.

Suçsuz yere günlerce işkence gördü,Kürt çoban, askerler tarafından öldüresiye dövüldü

IŞİD olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Kürt çoban Irak ordusu mensuplarına öldüresiye işkence gördü. Suçsuz olduğu ortaya çıkınca da serbest bırakıldı.

Mahmur’a bağlı Pungina köyünde yaşanan 38 yaşındaki Kürt çoban Şıwan Sıddık geçtiğimiz hafta IŞİD olduğu gerekçesiyle Irak ordusu tarafından gözaltına alındı.

Rûdaw’a konuşan çobanın abisi Bekir Sıdık, “ Kardeşim 25 Eylül 2019 tarihinde sabah erken saatlerde koyun sürüsünü alarak evden ayrıldı. Daha sonra Irak ordusuna bağlı askerler tarafından gözaltına alındığını öğrendik ”dedi.

Kürt çobanın gözaltına alınmasından bir gün önce IŞİD tarafından yolla yerleştirilen el yapımı bir patlayıcı infilak etmişti.

Askerlerin kardeşinin IŞİD olduğunda şüphelendiklerini söyleyen Bekir, “ Kardeşim onlara ben çoban olduğunu her gün koyunları meralarda otlatmaya götürdüğünü söylemiş ancak onu dipçikle vurarak götürmüşler. Karargâha götürdükten sonra orada vahşice işkence etmişler” diye konuştu.

Çobanın ailesi ordu karargâh komutanını arayarak Pungina köyü yakınlarında Şıwan Sıddık’tan haber alamadıklarını söylemiş ancak komutan kendisinden haberleri olmadığını aileye bildirmiş.

Iraklı komutanın verdiği cevaba tatmin olmayan aile bu kez üst mercie başvurdu, ancak oranda olumlu bir cevap alamadı.

Kürt çoban birkaç gün tutulduğu hapishanede işkence gördükten sonra serbest bırakıldı.

Abi Sıddık kardeşinin işkence gördüğünü bu nedenle konuşmaya bile zorlandığını

İfade ederek, “Çok fazla dayak yemişti, onu bulduğumuzda bütün vücudu yara içindeydi ve konuşamıyordu. Onu apara topar hastaneye kaldırdık şu an hala eve yatıyor. Kendisini telefonla aradığımız komutan bize suç duyurusunda bulunmamamızı istedi. Sorunu aramızda hal ederiz dedi. Ancak biz Şıwan’a işkence edenlerin cezalarını çekmelerini istiyoruz ve burada kalmalarını da istemiyoruz” diye konuştu.

Rûdaw’a konuşan Karac Nahiye Müdür’ü Heriş Hüseyin Hasan, “Uzun zamandır Mahmur sınırlarında IŞİD’liler, Irak ordusuna bombalı tuzak koyuyor. Ancak çoğu zaman bölge sakini bu durumda zarar görüyor. Bu adam da IŞİD olduğu gerekçesiyle askerler tarafından gözaltına alındı. Kendisini tanıtmasına rağmen onu tutuklayarak götürmüş daha sonrada işkence etmişler” dedi.

Olayla ilgili soruşturma başlattıklarını söyleyen Heriş Hüseyin Hasan, “Detaylı bir şekilde dosyayı inceledik. Irak ordusuna bu konuyu araştırmaları için üst yazı gönderdik. Onlardan gelecek cevabı bekliyoruz. Şıwan Sıddık’ı gözaltına alıp işkence eden askerlerin adalete teslim edilip cezalandırılmalı” ifadesini kullandı.