Spiegel: Türkiye Libya açıklarındaki yük gemisinin kontrolüne izin vermedi

Alman dergisi Der Spiegel'e göre, AB misyonu kapsamında Libya açıklarında görev yapan Alman askerleri, silah ambargosunu deldiğinden şüphe edilen bir Türk yük gemisinde arama yapmak istedi. Ancak Ankara bu girişimi protesto ederek gemide kontrole izin vermedi, Alman askerleri Türk gemisini terk etti.

Spiegel: Türkiye Libya açıklarındaki yük gemisinin kontrolüne izin vermedi

Almanya'nın önde gelen yayın kuruluşlarından Der Spiegel'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleme misyonu kapsamında görevli olan Alman askerlerinin, Türkiye'ye ait bir yük gemisini yasa dışı silah taşıma şüphesiyle aramasına izin verilmedi. Gemiye çıkan Alman askerleri arama yapmalarına izin verilmeden indirildi; Ankara, arama girişimi nedeniyle Berlin'i protesto etti.

Der Spiegel'deki habere göre, Avrupa Birliği'nin BM Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosunun denetlenmesi için başlattığı İrini operasyonunda görevli olan Hamburg isimli Alman fırkateynindeki askerler, Rosaline A isimli Türk yük gemisini dün Bingazi'nin 200 kilometre kuzeyinde durdurdu. Der Spiegel, AB'nin İrini misyonunun elinde 'gemide yasadışı silah olduğuna dair göstergeler bulunduğunu' yazdı.

Ankara Devreye Girdi

Habere göre Alman askerleri arama yapmak üzere dün öğleden sonra gemiye çıktı. Ancak Türkiye birkaç saat sonra bu durumu protesto etti, kontrole izin verilmeyeceğini ve AB misyonunu da bilgilendirdi. Alman askerlerinin bu gelişme üzerine aramaya son verdiği, bu sabaha karşı gemiden indiği belirtildi.

Misrata'ya Demirleyecek

Yük gemisi Rosaline A'nın daha sonra yolculuğuna devam ettiği bilgisi verildi. Habere göre, yük gemisinin Misrata Limanı'na yanaşması planlanıyor.

Avrupa Birliği'nin İrini isimli askeri misyonu, BM'nin iç savaşa son vermek için Libya'ya 2016'dan beri uyguladığı silah ambargosunu denetlemeyi amaçlıyor. Mart 2020'de başlatılan İrini kapsamında,  Alman ordusuna ait Hamburg fırkateyninde görevli yaklaşık 240 Alman askeri, ağustostan beri Akdeniz'de Libya'ya giden gemileri kontrol ediyor.