Sosyolog Yaşar Abdülselamoğlu: Referandumun domino etkisi Orta Doğu'da demokrasinin inşası için bir şanstır

Sosyolog Yaşar Abdülselamoğlu: Referandumun domino etkisi Orta Doğu'da demokrasinin inşası için bir şanstır

Sosyolog Yaşar Abdulselamoğlu, Bas Gazetesinde bu hafta, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna karşı bölge ülkelerinin 'Referandum bölge üzerinde domino etkisi yaratacaktır’ sözlerini değerlendirdi. Bölgede Domino Etkisi olacaktır diye referanduma karşı siyaset geliştirmenin haklı gerekçelere dayanmadığını ifade etti.

Abdulselamoğlu yazısında, 'domino etkisi' teziyle referandum karşısında çaresizlikten kaynaklı olarak çevre ülkelerin korkutulmaya çalışıldığını ancak aksine referandumun söz konusu ülkelerin sorunlarını çözmesi için de model olabileceğini söyledi. 

Kurdistan Bağımsızlık Referandumunun sadece Bağımsız bir Kürdistan Devleti ile sonuçlanacak olmasından dolayı değil, inşa ediliş tarzı ile Ortadoğu için önemli bir demokrasi olayı olduğunun altını çizen Abdülselamoğlu, şöyle devam etti:

"Ne Kürtleri ne de dünyayı, nasıl oluştuğu, ve nasıl ayakta kalmaya devam ettiği çoktandır bilinen bu esaret duvarlarının [sınırların] ‘kutsallığı’ üzerinden referandum karşıtlığına ikna edemezler. Çevredeki çürük yapılar yıkılır argümanı referandumun gereksiz olduğuna ikna etmeye yetmez. Tersine, bu referandumun bölge için de ne ölçüde anlamlı olduğu kanaatini geliştirir. Herkesin kendi evini inşa etmeye, tamir etmeye hakkı vardır. Komşunun duvarı yıkılır diye bu haktan vazgeçilmez. Suriye ve Irak’ın duvarları çoktandır yıkık ve bu hal de, aslında terörü, savaşı, sığınmacılığı, cihadizmi üreten bir domino etkisidir. Ancak tehlikeli ve felaket getiren bir domino etkisidir. Esaret çizgileri üzerinde yüksek duvarlar inşa etmek de bu etkiyi önlemiyor. Referandum domino taşlarının rasyonel bir şekilde kontrol altına alınması ‘oyunudur’. Bölge için daha güvenilir, daha az ‘tehlikeli’ bir oyundur. Bölge üzerinde kötü Domino Etkisi, Kürtlerin referandumundan değil, iradeleri dışındaki statülere yeniden bağlanmaya zorlanmalarıyla meydana gelir.

Domino Etkisi tezini tehdit ve fitne olarak kullanmak, Kürtlerin Referandum için ne kadar haklı olduğuna işaret ediyor. Çünkü, bahsedilen etki bir 'demokrasi etkisi'dir. Kürtleri çevreleyen devletlerde yıllardır Domino Etkisi işler. Kürtleri ‘sıkan bir devlet, diğerleri üzerinde de aynı etkiyi yapmaya sebep olur. Domino etkisi bu anlamda yüzyıldır kötü bir şekilde Kürtler için işliyor.

Şimdi, artık başka bir domino etkisi üzerine konuşmamız gerekiyor. Bu anlamdaki bir domino etkisi, Ortadoğu’da demokrasinin inşası için bir şans olarak görülmelidir."

Ortadoğu’nun demokrasi dinamosu bozuktur. Dinamonun çalışmadığı yerde 'domino etkisi'ne ihtiyaç vardır.

Bölgede 'domino etkisi' olacaktır diye referanduma karşı siyaset geliştirmek haklı gerekçelere dayanmıyor. Bölge ve özellikle de, Kürtler, olumlu anlamda da olumsuz anlamda da birbirinden etkilenirler. Referandum olumlu etkilenme yaratacaktır. Güçlü Kürdistan, güçlü ve demokratik bölge demektir.