“Sosyal Medya” davalarında emsal karar

“Sosyal Medya” davalarında emsal karar

Sosyal medya paylaşımının beğenilmesi nedeniyle Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan bir davada, mahkeme heyeti yapılan beğeninin "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi sonucu beraat kararı verildi.

Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından Mürvet Aslan adlı Facebook kullanıcısının platform üzerinden gerçekleştirdiği beğeniler gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tarafından kabul edilen iddianamede, Aslan'ın geçmiş yıllarda çeşitli tarihlerde hayatını kaybeden PKK'lilerin cenaze törenlerinden çekilmiş fotoğraf ve PKK üyelerinin bulunduğu paylaşımları beğendiği için "örgüt propagandası yaptığı" iddia edildi. Söz konusu iddialardan kaynaklı Aslan'ın cezalandırılması talep edildi.

İlk iddianameyi hazırlayan savcının görev yerinn değişmesi sonrası suçlamayı yeniden ele alan savcılık, 18 Kasım’da görülen duruşmada, iddianameyi hazırlayan ilk savcının aksine Aslan hakkında beraat talep etti. Savcılık, Aslan’ın beğenilerinin “ifade özgürlüğün kapsamında" ele alınması gerektiğini belirtti. Mahkeme, Aslan hakkında beraat kararı verdi.

Beğeni Bir Delil Değildir

Mahkemenin gerekçeli kararında ise, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların beğenilmesinin tek başına suç sayılamayacağı ifade edildi. Kararda, şu ifadelere yer verildi: "... sanığın söz konusu sayfaları sadece beğendiği, bu sayfalarla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunmadığı, propaganda suçunun oluşabilmesi için propaganda içerikli resim, söz vb. paylaşımlarının bir muhataba ulaşacak şekilde yayımlanmasının gerektiği, propaganda içerikli görüntülerin salt beğenilmeyle bu suçun oluşmayacağı, yine ifade özgürlüğünün terörle mücadele kapsamında en çok müdahale ve sınırlamaya maruz kalan temel haklardan olduğu... sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından beraatına karar verildi."