Şengal için 2500 kişilik polis gücü kuruluyor

Şengal’in korunması amacıyla 2 bin 500 kişilik polis gücünün kurulacağı, bunlardan 1500’ünün kamplarda yaşayan göçmenlerden, 1000’inin ise Şengal halkından oluşacağı bildirildi.

Şengal için 2500 kişilik polis gücü kuruluyor

Şengal Kaymakamı Mehma Xelil, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması kapsamında 2 bin 500 kişilik polis gücünün kurulacağı bilgisini paylaştı.

Mehma Xelil, her gün çok sayıda mültecinin güvenlik gücü olmak için başvuruda bulunduğunu, şu ana kadar yaklaşık 10 bin kişinin başvuru yaptığını söyledi.

Başvuranların gerekli şartları yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Xelil, söz konusu kişilerin herhangi bir yasal sorununun olmamasıyla birlikte yaşlarının 18 ile 35 arası olması gerektiğini ifade etti.

Xelil, yapılacak atamalarda 1500’ünün mülteci kamplarından, bininin ise Şengal halkından olacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

ŞENGAL ANLAŞMASI’NIN MADDELERİ

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleriUlusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Öte yandan anlaşma kapsamında Sinun Nahiyesi Eski Müdürü Hıdır Reşo Şengali’nin Şengal’in yeni kaymakamı olarak belirlendiğini açıklanmıştı.

/ K24