Savcı, Bekir Kaya'ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasını az buldu

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşkanı Bekir Kaya’ya Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasını az bulan savcı, Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu.

Savcı, Bekir Kaya'ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasını az  buldu

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşkanı Bekir Kaya’ya Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasını az bulan savcı, Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu. 

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu eşbaşkanı Bekir Kaya’ya, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada , “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme, Kaya’nın katıldığı bir yürüyüşten ise beraat kararı vermişti. Savcı verilen beraat kararına itiraz ederek Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurdu.

Savcı beraat kararını doğru bulmadı 

Savcı, mahkemenin Kaya’nın katıldığı bir yürüyüş ile ilgili verdiği beraat kararının doğru olmadığını o yürüyüşün de ceza gerektirdiğini ileri sürdü. Savcının, itirazı şöyle: “Bekir Kaya’nın ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkı ve ezilen tük halkların özgürlüğüdür’ adı altında düzenlenen yürüyüşe katıldığı, söz konusu yürüyüşte ‘PKK halktır halk burada’, ‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldığı ve örgüt destekçisi olduklarını belli edecek şekilde sloganlar attıkları, gruba yürüyüşün yasal olmadığı ve dağılmaları yönünde çağrı yapıldığı ancak dağılmadıkları, sanığın da yasadışı yapılan yürüyüşe katıldığına dair görüntü ve inceleme tutanağının mevcut olduğu ve bu kapsamda atılı suçu işlediği sabit olduğundan cezalandırılması gerektiği anlaşılmaktadır. Sanığın atılı suçtan beraatına karar verilmesinin dosya kapsamında usul ve esasa ayrıdır.”

İki davadan 17 yıl ceza  

Gizli tanık ifadeleri, Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (VAN-DER) yapılan yardımlar, taziye ziyaretleri, bir gizli tanığın “Kandil’e çuvallarla para götürdüler” iddiası ve evinde bulunun kitaplar nedeniyle Kaya’ya 8 yıl 3 ay ceza verilmişti. Yine bu davadan birkaç gün önce görülen ve Kaya’nın sanıkları arasında bulunduğu “KCK Van Ana Davası”nda da Kaya’ya 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.