Salih Müslim'den ENKS-PYNK müzakerelerine ilişkin açıklama

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane’nin “birlik” çağrısının ardından Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkilileri arasındaki birlik görüşmeleri devam ediyor.

Salih Müslim'den ENKS-PYNK müzakerelerine ilişkin açıklama

ENKS ile PYNK arasında devam eden birlik görüşmelerinde yeni bir aşamaya geçilerek “ortak yönetim” müzakereleri yürütülüyor.

Rojava’da devam eden birlik görüşmelerine ilişkin konuşan PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim, özerk yönetim sistemini yıkacak talep ve dayatmaları kabul etmeyeceklerini söyledi.

ANHA’ya konuşan Müslim “Birliğe destek amaçlı arabuluculuk yapan ABD temsilcisi değişti ve şimdiye kadar bölgemize yeni bir temsilci gönderilmedi. ENKS heyeti de Başurê Kürdistan’a geçti. ABD temsilcisi ve ENKS heyetinin dönmesiyle birlik çalışmalarına devam edeceğiz. Şimdiye kadar kimse birlik çalışmalarına devam etmeyeceğine dair beyanatta bulunmadı. Görüşmelerde şimdiye kadar birçok noktada anlaşma sağlandı, tartışma gerektiren çok sayıda nokta da halen mevcut” dedi.

Müslim, görüşmelerde üzerinde durulan üç ana konu olduğunu söyledi. Bunların Kürt Yüksek Merci’nin oluşturulması, Özerk Yönetim’e katılım ve savunma güçleri olduğunu belirten Müslim, şunları söyledi:

“Kürt Yüksek Merci’nin oluşturulması konusu tartışıldı, siyasi partilerin görüşü alındı ve uzlaşma sağlandı. ENKS’nin Özerk Yönetim’e nasıl katılacağı konusu da görüşüldü, bunun için bir sistem oluşturuldu. ENKS’nin Özerk Yönetim sistemine hangi düzeyde katılacağı ve hangi pozisyonlarda bulunmak isteyeceği konuları üzerinde duruluyor. Bu detayın netleşmesi ne zamana kadar sürer, bilmiyorum. Savunma güçleri konusunda tartışmalar da devam ediyor ve halen herhangi bir sonuca ulaşılmadı. Konuyla bağlantılı birçok detay halen tartışma sürecindedir.”

ENKS’nin, Kürtçe eğitim ve eş başkanlık sisteminin kaldırılması yönünde açıklamaları olduğu yönündeki iddialara ilişkin de konuşan Müslim, “Bu talepler birer bahanedir. Bakın, hangi siyasi parti bugüne kadar ilk amaç olarak Kürtçe eğitimin kaldırılması şartını öne sürmüştür. Bir halkı tanımak için her şeyden önce onun dili ve kültürüne bakmak gerekir. Bugün imkanlarımız var ve sekiz yıldır Özerk Yönetim tarafından anadilde eğitim veriliyor. Bu kadar emeğin ardından ‘Anadilde eğitimi kabul etmiyoruz’ diyenlerin, bunun yerine, ‘Sorun varsa beraber çözelim’ demesi gerekirdi. Bu çalışma halk adına gerçekten bir şeyler yapmak isteyenler için ağır bir yüktür ve herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Anadilde eğitim için ‘Şimdi yer ve zamanı değil’ diyenlere sormak gerekir; Şimdi değilse ne zaman?” ifadelerini kullandı.

Müslim, ENKS’nin Türkiye’ye ile ilişkilerine ilişkin de şunları söyledi:

“Bu olumlu bir şey değildir. Söz konusu görüşmeler ilk kez olmadı. Öyle umuyoruz ki bu görüşmeleri yapan ENKS heyeti, kararlarını dışardan değil kendi alıyordur. Görüşmelerde birliğin kabul edilmemesi yönünde adımlar atıldığı ortada. Belli ki, birliğin gerçekleşmesini istemiyorlar. PYNK olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Fakat bu, Özerk Yönetim sistemini yıkacak talep ve dayatmaları kabul edeceğimiz anlamına gelmez. Bizim istediğimiz birlik kazanımlarımızı korumak ve geliştirmek üzerinedir, onları bertaraf etmek için değil.”