S-400: ABD'den Türkiye'ye 'Yaptırımlar masada' uyarısı

ABD, Türkiye’yi Rusya’dan satın aldığı S-400’leri aktif hale getirme yönünde başka adım atmaması yönünde uyardı ve böyle bir adımın sonuçlarının olacağını hatırlattı: “Yaptırımlar masada.”

S-400: ABD'den Türkiye'ye 'Yaptırımlar masada' uyarısı

Washington ile Ankara arasında son yıllarda yaşanan S-400 gerilimi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan alınan hava savunma sistemini test ettiklerini doğrulamasının ardından yükseliyor.

ABD yönetimi, Türkiye’nin S-400’leri test etmesini kınamıştı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Rath Hoffman da Erdoğan’ın açıklaması sonrası, “Türkiye’nin bu sistemi denemesine karşı çıkıyoruz. Bu durum aramızdaki güvenlik ilişkisini ciddi şekilde tehdit ediyor” demişti.

Çarşamba günü ise ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, S-400 hava savunma sistemini deneyen Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yaptırım seçeneğinin “masada yer aldığını ve ciddi şekilde değerlendirildiğini” söyledi.

Cooper, S-400’lerin NATO platformlarıyla uyumsuz olduğunun altını çizerek, “Bu tür bir sistemi aktif hale getirmek başka yaptırım ve kısıtlama risklerini doğurur” dedi.

Washington’ın Ankara’ya karşı sabrının taşmak üzere olabileceğinin işaretini veren Clarke Cooper, Türkiye’nin geçen yıl içerisinde ABD ve NATO ile “iyi bir yola dönme ve uzlaşma fırsatını” kaçırdığı değerlendirmesinde de bulundu.

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Türkiye, 2017 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almak için anlaşma imzalamıştı. Sistemin ilk teslimatları geçen yılın Temmuz ayında başlamıştı.

Bunun üzerine ABD, Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına katılımını askıya almış ve henüz hayata geçirmese de Ankara’ya defalarca yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

ABD, NATO’nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşı çıkıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçen hafta, S-400 hava savunma sistemini Sinop’ta denediklerini doğrulamıştı.

Erdoğan, “Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika’nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu kalkıp Amerika’ya soracak değiliz” demişti.

/ BBC