Rusya'nın, Erdoğan rahatsızlığı

Rusya'nın, Erdoğan rahatsızlığı

Rus yetkili, Türkiye'nin Rusya'yı dışlayarak Almanya, Fransa ve İngiltere liderleriyle Suriye konulu Dörtlü Zirve'sinden duyduğu rahatsızlığı açık bir şekilde dile getirdi.

Astana Süreci’nin yeni müzakere turu, garantör ülkeler (Rusya, Türkiye ve İran) tarafından imzalanan bir bildirinin yayınlanmasıyla dün çalışmalarını sonlandırdı. Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev Astana görüşmelerinin sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirmekle birlikte, Türk heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya, Fransa ve İngiltere liderleriyle birlikte Şubat ayında İstanbul’da dörtlü bir zirve yapma çağrısını tekrar hatırlatmasından duyduğu endişeyi ifade etti.

Suriye krizi çözümüyle ilgili herhangi bir toplantıda her durumda Rusya’nın da bulunması gerektiğini vurgulayan Lavrentyev, “Çünkü Rusya, Suriye sahnesindeki önemli bir oyuncu ve Suriye hükümeti ile iyi ilişkileri var” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ocak ayı başlarında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında bu konun masaya yatırılabileceğini düşünen Lavrentyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu noktaya temas edeceğine inandığını kaydetti. Lavrentyev, Rusya’nın zirveye katılması için henüz davet almadığını belirtti.

Diğer yandan İran ve Suriye heyetlerinin başkanları dün sabah saatlerinde, Şam ve Tahran’ın da İstanbul’daki zirve için davet almadıklarını açıkladılar.

Lavrentiev ayrıca Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumla ilgili Rusya ve Suriye arasında yapılan anlaşmalardaki taahhütlerin ‘uygulandığını ve bölgedeki istikrara önemli ölçüde katkı sağladığını’ ekledi.

ABD’nin Fırat'ın doğusundaki varlığıyla ilgili olarak ise Lavrentiev, “ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesi gerekiyor. Bu belki de Şam ile Kürtler arasındaki anlaşmazlıklara nihai bir çözüm bulmanın tek anahtarı olabilir” ifadelerini kullandı.