Rusya: Suriye için anayasa komitesi kurulmak üzere

Rusya: Suriye için anayasa komitesi kurulmak üzere

Rusya, Suriye’de rejim ve silahlı muhaliflerle bu iki tarafı da destekleyenlerin gelecek aylarda bir anayasa komitesinin kuruluşu konusunda görüş birliğine varacağını açıkladı.

Türkiye, Rusya ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlediği Suriye konulu 12. Garantörler Toplantısı sona erdi.

Görüşmelerden sonra basının sorularını yanıtlayan Rusya’nın Suriye temsilcisi Alexander Lavrentyev, ülkesiyle birlikte Türkiye ve İranlı diplomatların, BM temsilcisiyle bu konuyu Cenevre’de bir kez daha görüşeceklerini ifade etti ve anayasa komitesi kurulması konusunda artık “bitiş çizgisine” gelindiğini söyledi.

Alexander Lavrentyev, “(Komitenin kurulması konusunda) Takvim konusunda henüz görüş birliğine varılmadı. Bu, Ramazan ayının geldiği göz önüne alındığında, büyük bir ihtimalle Ramazan bayramından sonra olacak. Bu zamana kadar BM Suriye Temsilcisi Pedersen’in bu komitenin kuruluşunu açıklayacağını düşünüyorum.“ dedi.

Taraflar arasında anayasa komitesi oluşturmak, siyasi reform ve seçimlerin düzenlenmesi, 8 yıldır süren ve binlerce kişinin yaşamına mal olan iç savaşın sona erdirilmesi konusunda büyük önem taşıyor. Taraflar bu konuda, şu ana kadar bir anlaşma sağlayamadı.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması

Türk Dışişleri Bakanlığı ise toplantıların ardından yaptığı yazılı açıklamada özetle şu görüşlere yer verdi: “Taraflar, İdlib'deki durumun istikrarlaştırılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanması yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Bu doğrultuda, koordineli devriyeler de dahil olmak üzere atılan adımları memnuniyetle karşılamışlardır. Taraflar, terörizmle mücadelede iş birliğini sürdürme kararlılığını teyit etmiş, bölgedeki ateşkes ihlallerinin azaltılması amacıyla somut adımlar atılması hususunda mutabık kalmışlardır."