'Rusya Kürtler Üzerinde Yeterince Söz Sahibi Değil'

Rusya Suriye'de Kürt güçleri üzerinde hakimiyet kurmaya çalışıyor, ancak onlarla Türkiye gibi bölge ülkelerini bu konuda saf dışı bırakacak tarihsel bir ilişkisi sözkonusu değil.

'Rusya Kürtler Üzerinde Yeterince Söz Sahibi Değil'

Başkent Washington'un önde gelen düşünce kuruluşlarından olan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi geçtiğimiz günlerde, Rusya'nın Suriye'de yaşanan iç savaştaki rolü ve bölge ülkeleriyle olan ilişkileri hakkında bir panel düzenledi. Askeri konularda uzman panel konuşmacıları farklı yorumlarda bulundu.

Merkezi Moskova'daki Strateji ve Teknoloji Analiz Merkezi'nden savunma uzmanı Ruslan Pukhov, Rusya'nın Suriye'de Kürt güçleri üzerinde hakimiyet kurmaya çalıştığını, ancak onlarla Türkiye gibi bölge ülkelerini bu konuda saf dışı bırakacak tarihsel bir ilişkisi olmadığını söyledi?

"Barzani ve Talabani liderliğindeki Kürt grupları, Türkiye ve İsrail gibi bölge ülkeleriyle uzun yıllardır yakın bir ilişki içinde. Bu ilişkiyi kıracak şekilde Rusya'nın etkisini arttırabileceğini düşünmüyorum. Kürtler'ın çeşitli ülkelerle farklı politikalar izliyor. Oysa Rusya bu gruplar üzerinde etkili olmayı çok isterdi. Bence PKK dahil, Rusya Kürtler üzerinde yeterince söz sahibi değil.”

Aynı zamanda Rusya Silah Üreticileri Birliği Yöneticisi olan Pukhov ayrıca, Rusya'nın Suriye'de attığı adımların Amerika-Rusya ilişkileri üzerinde olumsuz etki yaptığını da söyledi:

"Bence bu Amerika-Rusya ilişkileri için kötü. Aslında özellikle Paris saldırılarından sonra IŞİD'e karşı, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler'e karşı omuz omuza savaştığımız gibi bir koalisyon kursaydık harika olurdu. Ancak buna yakın bile değiliz. Rusya'yla birlikte çalışma konusunda sınıfta kaldık.”

İran ve Suriye'yle iyi ilişkiler içinde olan Rusya'nın İsrail'le de uzun bir süredir sağlam bağları var. Wilson Merkezi savunma ve askeri harcamalar uzmanı Michael Kaufman'a göre de Rusya'nın Suriye'deki adımları yüzünden Amerika-Rusya ilişkileri sıkıntıya girdi.

Michael Kaufman ayrıca, Rusya'nın Kürt güçleri ve Türkiye ile sürdürdüğü ilişki üzerine bir analiz sundu.

Rusya'nın uzun yıllar boyunca Suriye'de kalacağını düşündüğünü belirten Kaufman, Suriye'de barış ve huzurun sağlanması için başta Amerika ve Rusya olmak üzere bütün tarafların müzakere masasına oturması gerektiğini vurguladı.