Rusya İdlib'i vurdu

Suriye’nin Halep kentine İdlib’deki terör yanlıları tarafından dün düzenlenen kimyasal saldırının ardından gerilim tırmanıyor. Rusya, Türkiye ile eylül ayında varılan ateşkes ve silahsız bölge anlaşmasından bu yana ilk kez İdlib’i savaş uçaklarıyla vurdu.

Rusya İdlib'i vurdu
Suriye’nin Halep kentine İdlib’deki terör yanlıları tarafından dün düzenlenen kimyasal saldırının ardından gerilim tırmanıyor. Rusya, Türkiye ile eylül ayında varılan ateşkes ve silahsız bölge anlaşmasından bu yana ilk kez İdlib’i savaş uçaklarıyla vurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, hava saldırıları öncesinde, Türkiye’ye haber verildi.

Bakanlık, terör yanlıları Halep’e düzenlenen klor saldırısında kullandıkları silahların istihbarat servisleri tarafından tespit edildiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Halep’teki saldırıyı ‘Suriye’deki normalleşme sürecine zarar verme girişimi’ olarak niteleyip ‘tüm uluslararası toplum tarafından koşulsuz olarak kınanması gerektiği’ yönünde bir açıklama yaptı.

Rusya, hükümet kontrolündeki Halep’i dün hedef alan saldırıda klorin gazı kullanıldığını ve saldırının, İdlib’deki el Nusra kontrolündeki bölgeden düzenlendiğini açıklamıştı. Moskova, tampon bölge anlaşması uyarınca İdlib’deki muhaliflerin garantörü olan Türkiye ile de konuşmak istediğini duyurmuştu.

Suriye yönetimi ise konutların bulunduğu bölgeleri hedef alan saldırının ardından 100’ü aşkın kişinin hastaneye kaldırıldığını açıklamış, Birleşmiş Milletler’i ‘terörizmi destekleyen ve finanse eden ulus ve rejimlere karşı caydırıcı önlemler almaya’ çağırmıştı.