Rus uzmanlar: Moskova Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı değil

Rus uzmanlar: Moskova Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı değil

Rus yetkililer, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarına dair açıklamalar yapsa da birçok Rus siyasetçi ve uzman, Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin doğal bir süreç olduğu ve bunun Rusya’ya bir zarar vermeyeceği görüşünde.

Rusya’nın Kürdistan’ın referandum sürecine karşı resmi tavrı olumlu değildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini açıklamıştı.

Ancak birçok Rus siyasetçi ve uzman aynı görüşte değil. Uzmanlar, Ortadoğu’nun bugün içinde olduğu konjoktürel durumuna dikkat çekerek, Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin doğal bir süreç olduğunu söylüyor ve bu sürece karşı çıkmanın anlamsız olduğunu vurguluyor.

“Rusya zamanla tanıyacaktır”

Eski parlamenter ve askeri uzman Semyon Bagdasarov, şunları belirtti:

“Rusya bu konuda Bağdat ile ilişkilerini esas alarak esnek bir tavır sergiliyor. Bağdat ve Tahran da referanduma olumsuz yaklaşıyor. Öte yandan Neçirvan Barzani, Putin ile görüşerek Rosneft ve Gazprom ile birçok sözleşme imzalanmasını önerdi. Bu bizim çok ciddi çıkarlarımızın olduğunu gösteriyor.

Bana göre, Rusya bağımsız Kürdistan ile ilişkilerini bu çıkarlar çerçevesinde ele almalı. Elbette Rusya, Kürdistan bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan devlet olmayacaktır.  Ancak zamanla tanıyacaktır, aksi şekilde tavır göstermesi anlamsız olur.”

Birçok Rus siyasetçi, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Rusya’nın önde gelen petrol-gaz şirketi Rosneft ile yaptığı anlaşmayı siyasi ilişkilerin gelişmesinde bir garantör rolü oynayacağı görüşünü paylaşıyor.

“Rusya Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı değil”

Rusya Hak Partisi Parlamenteri Mikhail Yemelyanov, Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin, hiçbir şekilde Rusya’nın çıkarlarına zarar vermeyeceğini dile getiriyor.

Yemelyanov şu değerlendirmede bulundu:

“Kürt halkının oyunu  bağımsızlıktan yana kullanacağından hiç şüphem yok. Ancak Ortadoğu’daki tüm aktörlerle uzun ve zorlu bir pazarlığın başlangıcı olacak.  Rusya’nın tavrına rağmen, ben Kürdistan’ın bağımsızlığının doğrudan Rusya’nın çıkarlarına zarar vereceğine inanmıyorum. Ancak Rusya’nın tavrı, bölgenin istikrar ve IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıyla bağlantılı. Müttefiklerinin çıkarlarını göz önünde bulunduyor.”

Kürdistan Bölgesi ile Rusya arasındaki tarihi ve ekonomik ilişkilere dikkat çeken Rus parlamenter, “Rusya aslında Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı değil. Ancak uluslararası oyunun kurallarına göre oynamak zorunda” ifadelerini kullandı.