Rus uzman: Ankara Libya’da alan kazandığını sanıyor ama…

Rus uzman: Ankara Libya’da alan kazandığını sanıyor ama…

Covid-19 salgını, tüm dünya için tehdit olmaya devam ederken, ülkelerin ekonomilerini de derinden sarsmaya devam ediyor.

Karantinalar ve kapıların dışarıya kapatılması, dış politikadaki yoğun trafiği de azaltmış durumda. Ancak Suriye ve Libya’dan son günlerde sıcak haberler gelmeye devam ediyor.

Rusya uzmanı Dr. Kerim Has ile Moskova’dan programında korona gölgesinde neler yaşandığını konuştuk.

Kerim Has, Rusya’nın Esad’dan vazgeçebileceği yönündeki bazı iddialara ilişkin olarak, “Esad, Rusya’nın vazgeçilmezi değil ama Kremlin, Esad’ın yerine alternatif de aramıyor” diyerek, şimdilik böyle bir planın gündemde olmadığını söylüyor.

Esad’ın pozisyonunda ciddi anlamda bir değişiklik olmadığının altını çizen Has, Rusya’nın 2021’de de kazanmaya devam eden Esad’dan yana tercihini kullanacağını öngörüyor.

Öte yandan Ankara’nın, İdlib’de cihatçıları Moskova’nın da göz yumması ile Libya’ya transfer ettiğine dikkat çeken Has, “Ankara, pandemiden istifade ederek Libya’da alan kazandığını sanarak Türkiye’yi çatışmanın içine daha fazla çekiyor” görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:

“Rusların deyimiyle Türkiye için İdlib’de ‘bela tek başına gelmiyor’: Cihatçılarla simbiyotik yaşamın maliyeti ağırlaşıyor.”