Rus uzman: ABD'nin Suriye'deki petrol planları, Kürtlerin elini güçlendiriyor

YPG'yi bünyesinde barındıran Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Suriye'nin kuzeyindeki petrol yataklarının modernizasyonu için ABD'li şirketle imzaladığı anlaşmayı değerlendiren Rus uzman Grivaç, Washington'un Suriye'deki petrol planlarının Kürtlerin elini güçlendirdiğini belirtti.

Rus uzman: ABD'nin Suriye'deki petrol planları, Kürtlerin elini güçlendiriyor

Sputnik'e demeç veren Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç,DSG ile ABD'li Delta Crescent Enegy LLC'nin imzaladigi, Suriye Dışişleri'nin kınadığı ve Türk Dışişleri'nin 'kabul edilemez' olarak nitelediği anlaşmayı yorumladı.

ABD'nin bu anlaşmayla Suriye'deki petrolden gelir elde etmek zemin olusturuldugunu söyleyen Grivaç, "Washington böylece bir yandan Suriye'de kendisine tabi olan güçleri desteklerken diğer yandan da bu ülkedeki petrol rezervlerini kendisine bağlı yapılarla paraya çevirmek için zemin hazırlıyor" ifadelerini kullandı.

'Planlar teknik olarak gerçekleştirilebilir gözüküyor'

Suriye'de 2011'den beri devam eden çatışmalarda petrol altyapısının bir kısmının yıkıldığını ancak bunları geri kazanmanın mümkün olduğunun görüldüğünü anlatan Grivaç, "Teknik olarak bakıldığında, planların gerçekleştirilebilir olduğunu düşünüyorum. Belki de, mevcut seviyeye kıyasla petrol üretiminde ciddi bir artış olur" dedi.

Bu arada Grivaç'a göre ABD'nin eylemleri bolgede istikrarsizliga yol aciyor Petrol anlaşmasının bölgedeki gerilimin tırmanmasına yol açabileceğini kaydeden Rus uzman, "Bu eylemler, Türkiye'nin hoşuna gitmiyor. Zira böylece Kürt ayrılıkçıların eli güçleniyor. Ayrıca bunların Suriye meşru hükümetinin ve halkının çıkarlarına ters düştüğü de aşikar. Zira petrol rezervleri yıkıma uğrayan ülkenin yeniden yapılandırılması için kullanılmayacak" diye konuştu