Trump, Suriye'de güvenli bölgeyi YPG ile oluşturabilir!

Selvi; 'Trump, güvenli bölge fikrini destekliyor. Ama kritik nokta ABD bunu kimle yapacak? Bizimle yaparsa sorun yok. Ama PYD-YPG ile yapar, Kobani ve Afrin'i güvenli bölge ilan ederlerse, büyük bir kriz demektir. Hem de ne büyük' görüşünü dile getirdi.

Trump, Suriye'de güvenli bölgeyi YPG ile oluşturabilir!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de güvenli bölge fikrini desteklediğini iddia etti. Selvi, "Güvenli bölgeyle ilgili bir de kaygımız var. Yazmam lazım; Trump, güvenli bölge fikrini destekliyor. Ama kritik nokta ABD bunu kimle yapacak? Bizimle yaparsa sorun yok. Ama PYD-YPG ile yapar, Kobani ve Afrin'i güvenli bölge ilan ederlerse, büyük bir kriz demektir. Hem de ne büyük" görüşünü dile getirdi.

Abdulkadir Selvi'nin "DAEŞ'ten El Bab'daki militanlara son talimat" başlığıyla yayımlanan (14 Şubat 2017) yazısında ilgili bölüm şöyle:

Erdoğan, Trump'a iki net öneride bulunuyor:

1 - Rakka operasyonunu birlikte yapalım.

2 - Terörden arındırılmış güvenli bölge kuralım.

Türkiye, ABD'nin yüzde 90'ını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile Rakka operasyonunu yapmasına karşı çıkıyor. Amerika'ya, Rakka operasyonunu birlikte yapmak için bir plan sunuldu. Buna göre 8-10 bin kişilik ÖSO birlikleri ile SDG'nin içindeki yerli Arap unsurlardan oluşacak bir güç. Türk ve Amerikan özel birliklerinin koordinasyonunda Rakka operasyonunun yapılması öneriliyor. Rakka operasyonunda şimdiye kadar ibre YPG'den yanaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eğilimi tersine çevirmeye çalışıyor. ABD'den gelen sinyaller, Başkan Trump'ın Türkiye'nin önerisini üzerinde çalışmaya değer bulduğu yönünde.

ABD, güvenli bölgeyi kimle yapacak?

Güvenli bölge önerisi 2 yıl önce Obama yönetimine yapılmıştı. Sınırımızda 97 kilometre uzunluk ve 37 kilometre derinlikte, 4-5 bin kilometrekarelik alanın "Terörden arındırılmış güvenli bölge” olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump'la görüşmesinde kapsamlı bir şekilde anlattı. Planın detayları, CIA Başkanı Pompeo ile paylaşıldı. Buna göre, uçuşa yasak bölge ilan edilerek havadan güvenliği sağlansın. ÖSO birlikleri eğit-donat kapsamında yetiştirilerek yerel güvenlik olarak kullanılsın. Burada inşa edilecek konutlarla Suriyelilerin iskânı sağlansın. Türkiye bu modeli kısmen Cerablus'ta uyguladı ve başarılı oldu. Binlerce Suriyeli Cerablus'a döndü.

Sınırımıza oluşturulacak güvenli bölge aynı zamanda Türkiye'nin güvenliğine de katkı sağlayacak. Böylece sınırımızdan terörist unsurların geçişi engellenmiş olacak.

Güvenli bölgeyle ilgili bir de kaygımız var. Yazmam lazım; Trump, güvenli bölge fikrini destekliyor. Ama kritik nokta ABD bunu kimle yapacak? Bizimle yaparsa sorun yok. Ama PYD-YPG ile yapar, Kobani ve Afrin'i güvenli bölge ilan ederlerse, büyük bir kriz demektir. Hem de ne büyük!

Tazının tamamını okumak için tıklayın...

Nerina Azad