Rojavalı Kürt müzisyenin belgeseline 'en iyi film' ödülü

Rojavalı Kürt müzisyenin belgeseline 'en iyi film' ödülü

Çağdaş bir Kürt müzisyeni Gani Mirzo’nun Rojava’da çekimi yaptığı ‘Savaş sonrası harmoni’ isimli belgesel İspanya’da düzenlenen uluslararası film festivalinde iki ayrı ödüle layık görüldü.

Barselona Müzik Okulu'nda Oryantal Müzik Bölümünün (Ziryab) şefi Gani Mirzo’nun Rojava’da gerçekleştirdiği müzik aletlerini amatör müzisyenlere aktardığı  bir kampanyanın çekiminin yer aldığı ‘Savaş sonrası harmoni’ isimli belgesel iki ayrı uluslararası film festivalinde ‘en iyi belgesel ödülü’ne layık görüldü.

Konu hakkında BasNews’e konuşan Gani Mirzo, ‘Savaş sonrası harmoni’ isimli belgeselin şimdiye kadar uluslararası ve yerel düzeyde yaklaşık 100 film festivalinde gösterime girdiğini söyledi.

İspanya’nın en bilinen Lugo Özerk bölgesinde gerçekleşecek olan Roca Müzik Film Festivalinde gösterime girdiğini ve festivalde ‘Yılın en iyi kısa film belgeseli’ ve ‘en iyi müzik belegeseli’ ödülüne layık görüldüğünü belirtti.

Rock Müzik Film Festivali, Temmuz ayının son hafta sonu boyunca açık havada projelendirilmiş filmler, belgeseller ve kısa film temalı müzik temalı olan Guitiriz köyünde düzenlenen kar amacı gütmeyen bir kültürel projedir.
Gani Mirzo alınan ödül  sayesinde belgeselin FlixOlé Film Paltformu’nda gösterime girmeye hak kazandığını ayrıca bu festivalde ödül kazanan filmlerin doğrudan birçok uluslararası festival katılacağını sözlerine ekledi. 

Yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Kürt müzisyen Gani Mirzo,  ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojava ve Ezdi sığınmacıların yer aldığı kamplarda müzik ile ilgili olan gençleri teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiğikleri müzik aletleri yardımın sunduğunu belirtti.

Gani Mirzo ayrıca Kürdistan Bölgesi hükümetinin desteği ile başkent Erbil’de Gani Mirzo Müzik Vakfı kurduklarını bu vakfın amacının Kürdistan’ın dört parçasında müzik etkinlikleri düzenlemek olduğunu dile getirdi.

Gani Mirzo Kimdir?

1968’de Rojava’nın Qamişlo kentinde dünyaya gelen Gani Mirzo, 1993’de İspanya’ya giderek Madrid’de İspanya dilini okudu.

Daha sonra Barcelona’da  İspanya’nın en eski üniversiteleri arasında bulunan Liseu Üniversitesi’nde konservatuar bölümünde 6 yıl öğrenim gördükten sonra mezun oldu. 

6 yıllık öğrenimimden sonra Zryab Oryantalist Müzik bölümünü açtı. Uluslararası alanda tanınan Gani Mirzo çok sayıda müzik aleti çalıyor. Kürt müziğini batı enstrümanları ile yorumluyor. Bu konuda çok sayıda albümü bulunuyor.