Rojava'lı Aydınlardan PKK Çekilsin Deklarasyonu

Bir grup Kürt yazar, gazeteci, aktivist ve siyasetçi, PKK'nin Rojava'dan ve Suriye'den çekilmesi için ortak bir deklarasyon imzaladı.

Rojava'lı Aydınlardan PKK Çekilsin Deklarasyonu

Bir grup Kürt yazar, gazeteci, aktivist ve siyasetçi, PKK'nin Rojava'dan ve Suriye'den çekilmesi için ortak bir deklarasyon imzaladı.

Yazılı olarak imzalanıp yayınlanan deklarasyonda PYD asayişinin Batı Kürdistan'da ENKS ve diğer bazı siyasi parti, dernek ve kültür merkezlerini kapatıp bazılarını ateşe verip yağmalaması ardından 18 Mart tarihinde yapıldığı belirtildi.

Deklarasyonda şunlar belirtiliyor:

"PKK, Kürt halkına karşı şiddet uygulayıp Kürtleri sonu belli olmayan bir yola sürüklüyor. Bu şekilde son birkaç yılda, baskı ve şiddetin zirve yapmasına sebep oldu.

Zorla askere alma, kaçırma ve çocukları silahaltına alma, vergi uygulamaları, zorla göç ettirme, özgür basına karşı gerçekleştirdiği uygulamalar, dayattığı ideolojik eğitim sistemi, açlıkla terbiye etme ve halkın değerleriyle oynama, insanları kaçırma ve işkencelerden geçirme, PKK'nin uygulamalarından bazılarıdır.”

Deklerasyonda PKK'nin uyguladığı baskılardan dolayı 1 milyona yakın Kürdün Suriye'yi terk ettiği, kalanların da PKK'nin tutuklama, göç ettirme ve ölüm korkusu gibi baskıcı uygulamalarıyla yaşamak zorunda kaldıkları belirtiliyor.

Deklarasyonda ayrıca Türkiye Kürtlerinden oluşan PKK'lilerin Suriye Kürtlerinin iradesine el koydukları, Suriye Kürtlerinin toplumsal adetlerine uymayan uygulamalara sebebiyet verdikleri, bunun toplumun kültürüyle alay etme boyutuna vardığı, aydın ve toplumun sembollerini küçük düşürdükleri ve Suriye'deki azınlıklar arasında sorunların doğmasına sebebiyet verdikleri belirtiliyor.

Uluslararası toplum, kuruluş ve hükümetlere Suriye Kürtlerine karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısının da yapıldığı deklarasyonda PYD, YPG, YPJ ve diğer bazı farklı isimlerle faaliyet yürüten PKK'ye bağlı örgütlenmelerin yol açtığı olumsuzlukların Suriye Kürtlerini tedirgin ettiği, buna karşı Suriye Kürtlerinin razı olacakları siyasi çözümleri geliştirmeleri istendi.

Beyannameye imza atan yazar, gazeteci, aktivist ve siyasetçilerden bazıları şunlar:

Gazeteci Hoşeng Osê ve Ferhad Seyda, Siyasetçiler Siyamend Haco, Selah Bedredin, Fuad Eliko, Rozan Şêxmus, yazar ve aydın Jan Dost.