Reuters: Türkiye'den Suriye'li muhaliflere silah sevkiyatı

Suriye'de Şam rejimine muhalefet yapanların kontrolünde olan İdlib yeniden gündemde. Ankara'nın Suriye'deki muhaliflere yeni silah desteği gönderdiği duyuruldu.

Reuters: Türkiye'den Suriye'li muhaliflere silah sevkiyatı

Suriye'de Şam rejimine muhalefet yapanların kontrolünde olan İdlib yeniden gündemde. Ankara'nın Suriye'deki muhaliflere yeni silah desteği gönderdiği duyuruldu.

Reuters haber ajansına konuşan bir muhalif ve bir görgü tanığı tarafından aktarılanlara göre, Hama'nın kuzeyindeki üsse gece yarısı bir Türk konvoyu geldi.

Muhaliflerin üst düzey temsilcileri tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Türkiye'nin sözkonusu desteğiyle Suriye ordusunun İdlib'e düzenleyeceği büyük çaplı saldırıyı püskürtmenin amaçlandığı kaydedildi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Moskova ile yapılan çalışma grubu görüşmelerinde mülteci akını riski nedeniyle gerginliğin tırmandırılmaması konusunda Ankara'nın Rusya'yı ikna edememesini üzerine harekete geçildiği ifade edildi.

Muhaliflerin üst düzey komutanlarından olan bir kişi, Türkiye'nin bu şekilde Suriye'nin kuzeydoğusundaki etki alanını korumaktaki kararlılığının sinyalini verdiğini aktardı.

Türkiye'nin ayrıca son dönemde Rusya ile varılan Soçi mutabakatı kapsamında oluşturulan çatışmasızlık bölgelerindeki askeri varlığını da artırdığı belirtildi.

Türk yetkililerden henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden Naci Mustafa ise, Türkiye'den yeni silah desteği geldiğini teyit ya da inkar etmedi.

Mustafa, muhaliflerin "Türk kardeşlerinden gelen maddi ve lojistik desteğin yanı sıra" uzun süredir geniş bir cephaneliğe sahip olduğunu belirtti.

Bir muhalif temsilci, Türkiye'nin gönderdiği zırhlı araç, roketatar, tanksavar güdümlü füze ve TOW füzelerinden, Suriye ordusunun kazanımlarını sekteye uğratma ve stratejik Kfar Nabuda kasabasının geri alınması noktasında fayda sağladıklarını kaydetti.

Suriye ordusundan bir kaynak da Reuters'e yaptığı açıklamada, Şam'ın haftasonunda bölgede konuşlu askerlerinin sayısını artırdığını söyledi. Suriye ordusu Cumartesi günü, "terörist sığınağı" olarak nitelendirdiği bölgede saldırılarını artıracağını açıklamıştı.