Ressam Hamid Nikixa, Kolberlerin hikayesini geçiş güzergahlarında resimleştiriyor

Ressam Hamid Nikixa, Kolberlerin hikayesini geçiş güzergahlarında resimleştiriyor

Rojhılatlı ressam Hamid Nikixa, Kolberlerin geçtiği güzergahlardadaki taş ve kayalara Kolberlerin zorlu hikayesini resimleştiriyor.

 

Kürt ressam Hamid Nikixa, Hawraman bölgesinde Kolberlerin geçtiği güzergahta Kolberlerin zorlu yolculuğu ve yaşadığı tehlikeleri resimlere döküp ölümsüzleştiriyor.

Hamid Nikixa, “Kolberlerin öldürülmesini ve insanlığa yakışmayan bu işin yapılmasını protesto etmek amacıyla resimleri çizdim” dedi.

Kürdistan halkının bu işi yapmak zorunda olduğunu belirten Nikixa, “Kolberlik insanlığın mesleği olmamalı. Hayatlarını tehlikeye atarak bu yolculuğa çıkıyorlar. Eger yolda saldırıya uğrayıp öldürülmeseler bile kayalıklardan düşerek ya da donarak ölme ihtimalleri var” ifadelerini kullandı.

Nikixa, resimleri çizerek geleceğe mesaj vermek istediğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat arasında yer alan Hawraman’ın Tete bölgesi, Kolberlerin geçiş güzergahında yer alıyor. Kürdistan Bölgesi’nden Rojhılat’a sırtlarında onlarca kilo yük taşıyan Kolberler, bir çok kez İran güçlerinin saldırılarına uğruyor.

Kolberlik yapan bir kişi de, “Babam hastalık nedeniyle vefat etti. Benden küçük 6 çocuk kardeşim var. Onlara bakmak için bu işi yapmak zorundayım. Hasta bir kardeşim var ve masraflarını karşılıyamıyorum” diye konuştu.

Resimlerde, Kolberlerin zorlu yolculuğunda taşıdıkları ağır yükler, İran güçleri tarafından saldırıya uğramaları ve tehlikeli uçurumlardaki yolculukları işlenmiş.(Rudaw)

.

.