Reber Ahmed: "Şengal’le ilgili nihai anlaşma için Bağdat’a gideceğiz"

İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Şengal’deki durumun normale dönmesi için nihai anlaşmayı yapmak üzere yarın Bağdat’ı ziyaret edeceklerini söyledi

Reber Ahmed:  "Şengal’le ilgili nihai anlaşma için Bağdat’a gideceğiz"

İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Şengal’deki durumun normale dönmesi için nihai anlaşmayı yapmak üzere yarın Bağdat’ı ziyaret edeceklerini söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Reber Ahmed, “Şengal bölgesinde durumu normalleştirmek ve istikrarı sağlamak için Federal Hükümet ile bir anlaşmayı tamamlamak üzere yarın Bağdat'ta olacağız” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürdistan Bölgesi idaresinde olmayan Kürdistani bölgelerdeki durumun normale dönmesi için son dönemde Bağdat hükümetiyle görüşmeleri yoğunlaştırmıştı.

2014 yılında terör örgütü DAİŞ’in işgalinin ardından evlerini terk etmek zorunda kalan Şengalliler, 16 Ekim 2017’de yaşanan olayların ardından tekrar evlerine dönememişlerdi.

5 Ekim’de Kürdistan Parlamentosu’ndaki oturuma katılan Başbakan Mesrur Barzani, bir parlamenterin Şengal’le ilgili sorusuna verdiği cevapta, Şengal’in durumunu Irak Hükümeti ile görüştüklerini ifade etmişti.

Bağdat hükümetinin Şengal’e herhangi bir hizmet sunmadığını kaydeden Başbakan, Şengal halkının kentlerini terk etmek zorunda kalarak Süleymaniye, Erbil ve Duhok’ta yaşadıklarını belirterek, Şengallilerin evlerine dönmesi ve kentin kaderinin belirlenmesi üzerine BM’nin Irak Temsilcisi ve Irak Hükümeti ile karar kıldıklarını dile getirmişti.

Konuyla ilgili Erbil ve Bağdat hükümetlerinin anlaşmaya vardığını söyleyen Başbakan, yakın bir zamanda anlaşmanın uygulamaya geçeceğini bildirmişti.