Rakka'da bir zamanlar esirdi, şimdi aynı yerde intikam peşinde

Rakka'da bir zamanlar esirdi, şimdi aynı yerde intikam peşinde

Rakka'da IŞİD'e karşı savaşan militanlardan biri de Heza adında Ezidi bir kadın. Heza, satıldığı Rakka'da kaçarak IŞİD'in elinden kurtulabilmiş. Şimdi, hem kendisinin hem binlerce Ezidi'nin intikamını almak isteyen bir savaşçı. 

Heza, Rakka'nın doğu mahallesi El-Meşleb'te, AFP muhabirine, savaşmaya karar verdiğinde, yüreğinin hafiflediğini ancak kadınlar özgürleşinceye kadar intikamla dolu olacağını söylüyor.

2014 yılı Ağustos ayında iki kız kardeşi ve diğer binlerce Ezidi kız çocuğu ve kadınla beraber kaçırılmışlar. Heza'nın kızkardeşi dahil hala 3000 Ezidi'nin IŞİD esiri olduğu sanılıyor.

Esir olduğu dönemde maruz gördüğü insanlık dışı muamelenin ayrıntılarına girmekten çekinen Heza (ismi Kürtçe'de güç anlamına geliyor), pek çok kez intihar etmeyi düşünmüş. Ancak 2015 yılında kaçabilmeyi başarmış. Suriye Kürtlerinden bir kadının yardımıyla şehir dışına çıkmış. Mayıs ayında 400 km yürüyerek YPS'ye (Şengal Kadın Birlikleri) katılmış. 

Heza, aldığı silah eğitiminde sonra, bu kez savaşmak için 2016 Kasım ayında Rakka'ya dönmüş. 

"Rakka'ya giridğimde, tuhaf tanımlanamaz bir duyguya sahiptim. Yaşadığım büyük acılara rağmen mutluydum," diyor ve ekliyor: "İntikam orantısal olacak!"