PYK-S: Kürtlerin birliği dünyaya güven verebilir

Suriye Kürtleri Birlik Partisi (PYK-S) Politbüro Üyesi Süleyman Oso, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rojava ve Suriye’den çekilme kararını değerlendirdi.

PYK-S: Kürtlerin birliği dünyaya güven verebilir
Suriye Kürtleri Birlik Partisi (PYK-S) Politbüro Üyesi Süleyman Oso, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rojava ve Suriye’den çekilme kararını değerlendirdi.

K24'te yayınlanan Rojev programının konuğu olan Süleyman Oso, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının dünya gündeminde beklenilmeyen bir durum olarak girdiğini söyledi.

Oso, “Trump’ın Suriye’den çekilme karına Avrupa’nın İran’a karşı yaklaşımı ve devam eden ilişkileri, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik tehditleri ve PYD’nin Batı Kürdistan’daki ( Rojava) tutumu etkili olmuş olabilir” dedi.

Trump’ın yeni açıklamalarının Kürtler için bir fırsat olabileceğini ifade eden Oso, “Trump’ın ‘Kürtlere yardım etmek istiyoruz’ açıklaması Kürt siyaseti tarafından iyi okunmalı. Özellikle PYD tarafından iyi okunmalı, çünkü tek taraflı bir siyasetle bir şeyi yürütemez. Bu kısa dönemde fırsatların iyi değerlendirilmesi lazım. Kürt hareketleri böyle bir süreçte çoğulcu ve demokratik bir dayanışma içerisinde bütünlüğünü sağlamalıdır” dedi.

Oso sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa’nın yeni tutumu Rojavalı Kürtlere yeni fırsatlar veriyor. Resmi bir idarenin oluşması lazım.  Roj Peşmergelerinin Rojava’ya dönmesine izin verilmesi gerekiyor ve Peşmerge kendi halkını savunmalıdır. Kürtlerin birliği dünyaya güven verirse ve ABD ve Avrupa, Kürtlerin birlik içerisinde hareket ettiğini gördüğünde Kürtlere daha fazla yardım edeceklerdir.”

Trump’ın Suriye Kararı

ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını ve ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamıştı.

Türkiye Fırat’ın doğusuna yönelik operayon açıklamalarına ilişkin olarak da Trump, "Belli bir süre içinde Suriye'den çekileceğiz. Suriye'den çekilsek bile Kürtleri korumaya devam etmek istiyoruz" açıklamasını yapmıştı.