“PYD’nin Suriye Kürdistan’ında Kürtlere uyguladığı terörizmdir”

“PYD’nin Suriye Kürdistan’ında Kürtlere uyguladığı terörizmdir”

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Biro, “PYD’nin Suriye Kürdistan’ında Kürtlere uyguladığı terörizmdir” dedi.
Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan İbrahim Biro, “Bir süredir PYD, silahlı elemanları yoluyla ENKS’nin parti binalarına, üyelerine ve liderlerine saldırıyor. Özellikle son dönemde bir çok üyemiz gözaltına alındı” şeklinde konuştu.
PYD’nin ENKS’ye karşı uygulamalarının Suriye Kürdistan’ında zor bir dönemin yaşandığının göstergesi olduğunu dile getiren Biro, “60 yıllık Baas rejimi Suriye Kürdistan’ını boşaltamadı ama PYD’nin uygulamaları sonucu Suriye Kürdistan’ı halkı göç etmek zorunda kaldı. PYD’nin uygulamaları terörizmdir” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığında, ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan anlaşmaya da değinen Biro, “Maalesef PYD Kürtlüğe saygı duymaktan uzak bir noktada. PYD kendisini Kürt partisi olarak görmüyor. PYD Kürtlük aleyhine hareket ediyor. Yakın bir dönemde aramızda bir anlaşma olacağını düşünmüyoruz. ENKS olarak PYD’nin Suriye Kürdistan’ında kurduğu sistemi meşru görmüyoruz. Bu sistemin çökmesi için çalışıp demokratik bir sistem kurmalıyız” açıklamasında bulundu.
Kürdistani partilere PYD’nin baskı yöntemlerinden vazgeçmesi, ENKS üyelerini serbest bırakması için çağrı yapmaları talebinde bulunduklarını söyleyen Biro, YNK ve Goran’ın çağrılarına cevap vermediğini, bugünlerde tekrar yeni bir çağrı yapacaklarını dile getirdi.
YPG’nin DAİŞ’e karşı mücadelede kendisine verilen silahları Kürdistan halkına karşı kullanmak için bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyleyen Biro, “ABD’nin önceliği DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasıdır. Askeri açıdan YPG kullanılıyor. PYD’nin de Kürtlüğe dair hiçbir iddiası olmadığı için Kürt gençlerini Kürtlerin toprağı olan ve Kürtlerin toprağı olmayan yerlerde ölüme gönderiyorlar” diyerek konuştu.
Roj Peşmergelerinin Batı Kürdistan’a geçişine dair açıklamalarda da bulunan Biro, bu konuda uluslararası güçlerle bir anlaşmaya varmadıklarını, mecbur kalmaları durumunda uzlaşma olmaksızın Batı Kürdistan’a geçeceklerini ve topraklarını koruyacaklarını söyledi.
Son olarak Biro, ENKS’li uzman bir heyetin PYD’nin uluslararası hukuku çiğnediği ve demokrafik yapıyla oynadığına dair belgeleri uluslararası mahkemeye taşımak için çalışma yürüttüğünü belirtti.