PYD: ABD olası bir Türkiye-Rojava çatışmasını engellemeyi amaçlıyor

PYD: ABD olası bir Türkiye-Rojava çatışmasını engellemeyi amaçlıyor

PYD Diplomasi Komites Üyesi Dara Mustafa, Türkiye ile doğrudan görüşmelerinin sözkonusu olmadığını, Türkiye’nin Efrin’deki varlığını kalıcılaştırmak için Rojava yönetimini oyaladığını söyledi.

 BasNews’e konuşan PYD Diplomasi Komites Üyesi Dara Mustafa, Türkiye ile PYD arasında doğrudan görüşmelerin  olduğunu reddetti.  Mustafa, ABD’nin insiyatifi ile taraflar ile bazı görüşmeler yaptığını söyledi. Mustafa, ABD'nin  tarafların bölgede karşıkarşıya gelmesini engellemek dışında görüşmelerin bir anlam ifade etmediğini belirterek, “ABD bölgede Türkiye ile Rojava yönetimin karşı karşıya gelmesini engellemeye çalışıyor" şeklinde yorumladı.

Mustafa, Türkiye’nin Suriye’deki krize ve bölgedeki halkların sorunlarının giderilmesine  ilişkin bir çözüm önerisi bulunmadığını belirterek, “Türkiye’nin politikaları şimdiye kadar bölgedeki halkların çıkarına zarar vermiştir. Suriye’deki politikaları nedeniyle Kürtler ve Araplar bölgeden göçetmek zorunda kaldı. Bölgedeki bileşenleri birbirine karşı kışkırttı. Sadece yaptığı mültecileri kabul ederek Avrupa’dan bütçe elde etti. Şimdi bu parayı aldıktan sonra bu kapıyı da kapatmış durumda” dedi.

Türkiye’nin Efrin’deki varlığını kalıcılaştırmayı hedeflediğini belirten Dara Mustafa, “Rojava’nın Dirbesi, Kobanê, Qamişlo gibi kentlerini işgal ederek Efrin’deki işgalini meşrulaştırmayı planlıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile aralarındaki çelişkinin siyasi ve askeri anlamdaki müdahalesinden kaynaklandığını söyleyen PYD’li yetkili “Türkiye bölgedeki karıştırıcı politikasından vaz geçmeli ve Suriye politikasını normalleştirtirmesi gerekiyor. Bunun için de sıfırdan başlaması gerekli” dedi.

Suriye rejimi ile görüşmeleri askıya aldıklarını belirten Dara Mustafa, “Suriye rejimi Suriye’deki Kürtlere eski mantık ile yaklaşmakta ve Kürtlerin meşru haklarını inkar etmektedir. Astana görüşmeleri de Suriye’nin elini kolunu bağlamış durumda. Çünkü Türkiye’nin belirlediği sonuçalr doğrultusunda hareket ediyorlar” diyerek, ABD’nin sözkonusu görüşmelere karışmadığını belirtti.

Fransa’nın girişimi ile ENKS ile PYD’nin yakınlaştırılmasına ilişkin ise Dara Mustafa, “Fransa ENKS ile yaptığı görüşmelerden bir sonuç elde edemedi. Çünkü ENKS, Rojava idaresinin tüm kazanımlarını reddediyor. Bu yüzden ENKS ile ilişkilerimizi sıfırdan inşa edilmesi gerekiyor” dedi.